Robotar städar upp efter Wikipediavandaler


Foto: Skärmdump av svenska Wikipedia

”Penis är det manliga könsorganet” hade en anonym Wikipedialäsare bidragit med i en artikel om högsta domstolen. Tack vare Wikipedias osynliga robotar var dock detta, förvisso sanna men för ämnet irrelevanta, stycke snabbt raderat från artikeln.

Idag finns Wikipedia på flera språk och har totalt 77.000 redigerare som gör fler än fem redigeringar per månad på det nätbaserade uppslagsverket. Antalet artiklar på engelska Wikipedia passerade denna månad fyra miljoner och uppskattas innehålla 2,5 miljarder ord, uppger BBC. Det säger sig självt att det blir en omänsklig uppgift att hålla koll på alla artiklar och det är här robotarna kommer in.

Wikipedia grundades 2001 och året därpå hade man sin första bott, rambot, som skapade cirka 30.000 artiklar, i en takt av tusentals om dagen, om varje enskild stad i USA. Den extraherade data direkt ifrån US Census-tabeller och artiklarna snyggades sedan i efterhand till av människor så de fick ytterligare information om bland annat städernas historia, turistattraktioner med mera.

Den robot som städade upp ”penisinlägget” heter ClueBot-NG och på dess egen användarsida på Wikipedia beskrivs den som ”en anti-vandalbott som försöker upptäcka och återställa vandalism snabbt och automatiskt.” och har en redigeringstakt på 9.000 artiklar per månad.

ClueBot-NG är intelligentare än sin föregångare ClueBot och använder sig av maskininlärning med ett ANN (Artificial Neural Network) och lär sig genom att studera en stor mängd artiklar som av människor förklassificerats som antingen vandalism eller konstruktiva bidrag.

”Wikipedia skulle vara en enda röra utan bottar”, skriver Wikipediaadministratören Hersfold i ett mejl till BBC.

Numera skriver dock robotarna inga egna artiklar utan ägnar sig åt anti-vandalism, organisering och andra arbetsuppgifter som sker bakom kulisserna men som är vitala för att hela Wikipediamaskineriet ska snurra på friktionsfritt. Men med tanke på hur den automatiserade journalistiken, där robotar kan omvandla data till journalistisk prosa, börjar dyka upp mer och mer är frågan om robotarna inte kommer börja skriva egna artiklar på Wikipedia snart igen.

”Vi skämtade häromdagen om att alla bottarna borde gå ut i strejk bara för att alla skulle uppskatta hur stort arbete de utför”, säger Chris Grant, en 19-årig australiensisk student som sitter i den kommitté som övervakar bottarna.

DN, BBC

  • Som förstakommentaren i DN-artikeln skrev så görs det redan robotskapade artiklar på svenska wikipedia. Förra året (2012) skrev det bland annat om alla världens fåglar, franska och filipinska kommuner och användare LSJ (den med fåglarna) håller just nu på att förfina koden till att skapa artartiklar över alla världens arter, samtidigt som någon annan tittar på att skapa artiklar om alla Sveriges sjöar… så det händer saker på robotfronten! (Även om man inte bara plankar artikeln från engelska BBC, som DN gjorde)