NAO går autonomt upp för en trappa och ner för en ramp

Robotforskarna vid Humanoid Robots Lab på universitetet i Freiburg har lyckats få en NAO-robot att helt autonomt ta sig upp för en spiraltrappa. Den kan även ta sig ner för en sluttande ramp utan att ramla.

Redan på IROS 2011 visade man upp sin trappgående NAO-robot, men inför IROS 2012, som hålls 7-12 oktober i Portugal, har man gjort ytterligare förbättringar. Tack vare en laseravståndsmätare monterad på robotens huvud kan den skapa sig en 3D-modell av trappan via ett punktmoln. För varje steg använder NAO sedan sina visuella sensorer för att hitta kanterna på trappstegen och genom att jämföra denna information med 3D-modellen hålla reda på exakt var i trappan den befinner sig.

Via den huvudmonterade laseravståndsmätaren skapas ett 3D-punktmoln av trappan.

I ett annat försök går den nyaste versionen av NAO-roboten autonomt ner för ett sluttande plan. Till sin hjälp har den inga externa sensorer utan förlitar sig enbart på data från sina kameror och tröghetssensorer och anpassar sin tyngdpunkt så den inte ska falla framåt.

Humanoid Robots lab, Engadget