Robothunden i-SODOG får plats i handflatan

Robothunden i-SODOG från japanska Tomy har ett ”sjätte sinne” i nosen. Foto: Skärmdump från Youtube

Den japanska leksakstillverkaren Tomy visade på Tokyo Toy Show 2012 upp sin robothund i-SODOG som både är autonom och kan styras via en smartphone. Den ska dessutom ha ett särskilt sjätte sinne i nosen.

Robothunden, som är en vidareutveckling av den bipedala roboten i-SOBOT från 2007, har sensorer i ryggen och huvudet som känner av när man klappar den. Den har även två inbyggda mikrofoner som kan känna igen cirka 50 röstkommandon så den kan befallas att utföra olika hundtrick som att sitta ner eller skaka tass. Om du spelar musik i din mobil kan i-SODOG dessutom dansa till den.

i-SODOG levereras med fjärrkontroll men den går även att styra med en vanlig smartphone där man också kan mata den virtuellt via appen. Tack vare 15 superkompakta servon, specialutvecklade av Tomy, har robothunden kunnat göras så liten att den får plats i handflatan. För att hålla balansen har den en inbyggd 3D-accelerometer

I nosen på i-SODOG sitter ett ”sjätte sinne” i form av en biometrisk sensor som känner av statisk elektricitet. Detta gör att den kan kommunicera med andra robothundar på ett sätt som ska efterlikna ett sjätte sinne som riktiga katter, hundar och även hajar har.

Ungefär som med en tamagotchi kan man bestraffa eller belöna hunden beroende på vad den gör och detta påverkar hur dess personlighet formas. Den väger endast 400 gram, är 15 centimeter lång och drivs med två vanliga AA-batterier. Utvecklingen av i-SODOG är redan klar och Tomy räknar med att börja sälja roboten tidigt 2013 för cirka 31.500 yen (2.800 kronor) inklusive moms.

Diginfo.tv, Gigazine