Pizzaautomaten som bakar pizza på 2,5 minuter

Är pizzabagare nästa yrke att bli utkonkurrerat av maskiner? Pizzaautomaten ”Let’s Pizza” står till din tjänst dygnet runt utan lön och ger dig nybakad pizza på endast 2,5 minuter.

Det handlar inte om att värma på fryspizzor utan här blandas och knådas till och med degen i automaten och man kan via knappar välja mellan fyra olika pizzasorter. Genom ett fönster i automaten kan man följa hela förloppet fram till den färdiggräddade pizzan som kommer ut direkt i en kartong.

Pizzaautomaten är utvecklad av italienska Claudio Torghel och distribueras av nederländska A1 Concepts. Den har gjort succé i Europa, framförallt Italien, sedan 2009 och lanseras nu även i USA. Riktpriset ligger på $5,95 (cirka 42 kronor) för de 27 centimeter stora pizzorna. Automaten, som innehåller 40 sensorer och 30 små motorer, tar upp en yta av cirka två kvadratmeter och kräver bara ett vägguttag för installation.

Hemligheten bakom att det endast tar 2,5 minuter från att man tryckt på knappen tills man får en nybakad pizza är den infraröda ugnen som värmer pizzan under hög värme. Inga ingredienser är frusna utan hålls färska via engångsförpackningar och i varje automat finns plats för runt 100 pizzor. Via internet kan man se ifall automaten behöver fyllas på.

Carl-Henrik Lundh heter mannen som 2010 tog Let’s Pizza till Sverige och än så länge finns pizzaautomaterna inte på så många platser. I våras intervjuades han av tidningen Entreprenör där han bland annat berättar att man kan betala pizzorna med SMS.

– I nuläget har jag en maskin på Lunds universitet och två på Tetra Pak i Lund. Sammanlagt säljs det cirka 50 pizzor om dagen, vilket är helt okej såhär i början. En stor fördel är att man kan betala genom att ringa till automaten, genom sms, kontokort eller kontant.

Han berättar även att målet är att inom 2-3 år ha ett hundratal automater i Sverige och det finns även planer på att utöka marknaden till Danmark och Norge.

Förutom att automaten kan baka och leverera pizza när som helst på dygnet finns även livsmedelshygieniska fördelar då inga människohänder vidrör ingredienserna under tillagningen. Ett webbtv-klipp från när Nerikes Allehanda testade pizzaautomaten Let’s Pizza i november 2011 går att se här.

Let’s Pizza, Let’s Pizza Sverige, Smart4Retail, Metro, Singularity Hub, Pizza Marketplace

SE ÄVEN: