Veckans videor: RoboCop, robotormar & real terminators

2013 släpps den efterlängtade remaken av 80-talsklassikern RoboCop där svenska Joel Kinnaman fått äran att spela självaste RoboCop. Nu har en första teaser släppts som bland annat visar den nya designen på ED-209.

När den ursprungliga RoboCop-filmen kom, 1987, var det inte tal om några avancerade visuella datoreffekter utan det var stop-motion som gällde och det ser ärligt talat inget vidare ut. Nu får vi istället se en snyggt 3D-renderad ED-209 och en nyhet i form av den flygande drönaren XT-908. RoboCop själv skymtar även fram under modellnamn RC-2000.

Mer info på OmniCorp.com.


History Channel har en programserie som heter ”That’s Impossible” och ett av dessa avsnitt hade undertiteln ”Real terminators” som handlar om framtidens humanoida och helt autonoma robotsoldater. Vi får se allt från de första fjärrstyrda bombrobotarna under andra världskriget till SWORDS, Big Dog, exoskeletten HULC och XOS 2, den geckoliknande Stickybot som kan klättra på väggar och diskussioner om framtidens helt autonoma robotsoldater. I programmet, som är 44 minuter långt, intervjuas representanter bland annat från DARPA.

Exoskelettet HULC från Lockheed Martin visas bland annat i programmet.


I slutet av maj föll deadline för de som ville delta i DARPA Robotics Challenge. Ett av bidragen som tyvärr inte kvalade in var konceptroboten Silverback. Till utseendet är den mycket intressant eftersom den liknar en gorilla och både kan gå på två ben och stödja sig på frambenen för ökad balans. Konceptet är framtaget av Plastic Pals, där fler konceptbilder kan ses, på uppdrag av Icarus Technology som tidigare utvecklat de humanoida robotarna REEM-A och REEM-B.


Franska Aldebaran Robotics köptes upp i våras av japanska Softbank, vilket innebar ett välkommet tillskott i kassan. Nu söker de en mängd nya medarbetare, som bland annat ska ta fram nästa generations NAO-robot, och har i samband med detta släpps nedanstående futuristiska robotfilm.


Mer info på ShapeTheWorld.fr.

På tal om NAO så släpptes en video förra veckan där roboten dansar ”Evolution of Dance”. För er som missat detta internetfenomen finns originalvideon här (med nära 200 miljoner visningar).


TELESAR V är en avatarrobot, eller teleexistensrobot, som gör att en mänsklig operatör kan se och manipulera objekt på distans. Alla rörelser med överkroppen som operatören gör imiteras av roboten och det går även att känna både temperatur och texturer på till exempel en legobit.  I videon nedan visas hur den utvecklats genom åren (ända sedan 1988).


Denna robotorm är utvecklad vid CMU Biorobotics och är modulärt uppbyggd, vilket innebär att ormkroppen består av små moduler man kan lägga till och ta bort för att ändra längd på den. Robotormen kan både ringla sig genom trånga utrymmen och klättra upp för stolpar, rör eller träd genom att ringla på ett ganska kreativt sätt. Numera kan den klättra för egen maskin (utan fjärrstyrning) och även anpassa sitt grepp efter tjockleken på röret den klättrar upp för, vilket kan ses i nedanstående video där den även slingrar sig runt en mänsklig arm.


En demonstration av hur man med en fjärrstyrd robotorm kan ta sig fram i trånga utrymmen för inspektion.