Intelligent system tar över bilen bara när det behövs


Det nya navigationssystemet, utvecklat vid MIT, tar över bilen vid behov. Foto: Skärmdump från NewScientist

Ett nytt intelligent navigationssystem ska se till att du inte krockar med bilen. Systemet som ligger i bakgrunden och bevakar din körning rycker bara in när det behövs.

Det är forskarna Sterling Anderson och Karl Iagnemma vid MIT:s Robotic Mobility Group som utvecklat systemet och det använder bland annat en kamera och laserscanner för att upptäcka hinder på vägen. När systemet upptäcker ett eller flera hinder försöker det hitta en lämplig väg förbi dem och tar tillfälligt över bilen ifall föraren inte själv väjer för dem.

Systemet kan egentligen köra bilen helt och hållet på egen hand men det nya med detta system är att det kan interagera sömlöst med en mänsklig förare. Efter att ha testats över 1.200 gånger med över 30 olika förare har väldigt få kollisioner inträffat. Systemet scannar kontinuerligt av vägen efter hinder och skapar en ”säker korridor” inom vilken föraren bör hålla sig. Om föraren hamnar utanför denna korridor tar systemet över tills bilen är säker igen.

–  Full autonomi är enklare än att få en bil att samarbeta med en människa. I detta system måste vi anpassa oss till människans input också, för att försäkra oss om att det automatiska systemet bara går igång i farliga situationer, säger Sterling Anderson till New Scientist.

Forskarna har testat systemet med en mängd varierande fordon, från en fjärrstyrd buggy till en Type S Jaguar. Än så länge fungerar systemet i hastigheter upp till 48 km/t och nästa steg är att anpassa det för olika förartyper, såväl söndagsåkare som fartdårar.

Mellan 5.000 och 10.000 dollar (35.000 – 70.000 kronor) beräknas det kosta när det lanseras kommersiellt, men det kan dröja minst fem år dit, säger Anderson till New Scientist.

New Scientist, Ny Teknik