TEST: RoboMop – billigt alternativ till robotdammsugare

RoboMop Softbase är en städrobot som endast kostar en bråkdel av vad en robotdammsugare gör. Foto: Robotnyheter

Robotnyheter har testat RoboMop Softbase som är ett betydligt billigare alternativ till en robotdammsugare. Eftersom den moppar och inte suger upp dammet är den dessutom mycket tystgående.

RoboMop har inga avancerade funktioner och sensorer utan bara två knappar – en grön för att starta och en röd för att stoppa maskinen. Den gröna knappen ställer man även in timern med och kan välja mellan 30 minuter, en timma eller en och en halv timmas städtid. Därefter stoppar man robotbollen inuti vad som liknar en hatt och efter några sekunder börjar den åka iväg.

När RoboMop kör emot en vägg eller annat hinder vänder den genast och fortsätter i slumpmässig riktning. Att den är saknar ”intelligens” och bara kör omkring slumpmässigt gör egentligen inte så mycket eftersom den till slut täckt i princip hela golvytan när den fått åka omkring tillräckligt länge. Den städar dock bara ett rum i taget eftersom den inte klarar av att ta sig över trösklar. Trappsensor saknas också så man måste blockera vägen för att den inte ska köra ner för trappan om det finns en sådan. Enligt tillverkaren ska RoboMop klara av att städa 60 m2 på en timma.

Till skillnad från en robotdammsugare suger inte RoboMop upp dammet utan det fastnar på en antistatisk moppduk (pad) som fästes med kardborrar på undersidan och därför klarar den inte av fånga upp grus, kaksmulor och liknande tyngre partiklar. Innan man startar bör man först plocka undan mattor och sladdar från golvet eftersom RoboMop inte kan ta sig över dessa. Se också till att inte ha vatten- eller saftfläckar på golvet eftersom RoboMop lätt fastnar på dessa, även om den brukar komma loss rätt snabbt.

Man får med fem moppdukar i förpackningen när man köper RoboMop och kan sedan köpa nya som kostar ungefär 90 kronor för ett 20-pack. Dock behöver man inte kasta sin moppduk efter varje städpass, som tillverkaren uppmuntrar till, utan kan återanvända den ganska många gånger om man plockar bort dammet som fastnar i stora klumpar. Man kan även vända på moppduken och använda den på båda sidorna.

Till RoboMop SoftBase medföljer fem moppdukar och nya kan köpas separat i 20-pack. Foto: Robotnyheter

Den största fördelen med RoboMop är priset på 349 kronor som endast är runt en tiondel av vad en robotdammsugare kostar. Billigare än så här får man nog knappast en städrobot. Att den inte suger gör den också väldigt tystgående. Själva robotbollen rullar framåt genom att omfördela tyngdpunkten och den har ett uppladdningsbart batteri inuti sig som tar 3-5 timmar att ladda och kan sedan städa i cirka 1,5 timmar. Batteriet går ej att byta ut och man måste därför byta ut hela robotbollen, men med tanke på att man kan köpa dessa separat för 125 kronor är det inga större pengar att bråka om.

RoboMop är endast 8,5 centimeter hög och åker därför med lätthet under sängen och de flesta andra möbler där det kan vara besvärligt att komma åt med en vanlig dammsugare. Är det mer damm än RoboMop klarar av att ta upp så släpar den i alla fall fram dammtussarna från under sängen och soffan så man kan plocka upp dem.

Den finns två versioner av RoboMop. Den första, RoboMop Basic, har en bas av hårdplast medan den nyare, RoboMop Softbase, har en gummiaktig bas som gör att den kommer åt bättre i hörn och att det inte låter så mycket när den kör in i möbler och väggar. RoboMop fungerar på alla hårda och jämna underlag som parkettgolv, linoleummatta och liknande. Däremot inte på heltäckningsmatta eller andra oregelbundna ytor.


Står man ut med nederländskan är detta ett av de bättre videoklippen som visar de olika delarna av RoboMop.

Sammanfattningsvis är RoboMop Softbase inget som ersätter en vanlig dammsugare, men tar det värsta dammet och har man pälsdjur som hårar mycket slipper man dammsuga varje dag. Priset är dessutom bara en bråkdel av vad man får en robotdammsugare för och inte ens dessa lyckas fånga upp allt damm. Den är också mycket tystgående och att se på teve eller prata i telefon i samma rum som RoboMop städar är inga problem. I Sverige säljs RoboMop av Clas Ohlson för 349 kronor.

+

  • Priset
  • Mycket tystgående
  • Enkelt handhavande – bara två knappar
  • Endast 8,5 cm hög når den under de flesta möbler

  • Tar inte upp grus, kaksmulor och liknande
  • Klarar inte trösklar, mattor eller sladdar

RoboMop