Furby gör comeback i höst


Furby återuppstår i höst och har bland annat fått nya ögon. Foto: Skärmdump från Youtube

Furby är ett litet animatroniskt robotmjukisdjur som lanserades för första gången 1998 och sålde i totalt 40 miljoner exemplar. I slutet av 2007 försvann de dock från marknaden men till hösten 2012 nylanseras Furby i en tekniskt mer uppdaterad version.

Rent utseendemässigt påminner Furby om en uggla korsad med en chinchilla, eller som en mogwai från Gremlinsfilmerna. Det första man märker med den nya Furbyn är att de animatroniska ögonen bytts ut mot belysta LCD-skärmar. Den har dock fortfarande fysiska ögonlock men dessa används inte i lika hög utsträckning längre.

Att ha LCD-skärmar som ögon gör att man får i det närmaste oändliga friheter med att utforma ögonen på ett mycket kostnadseffektivt sätt och ge dem egenskaper som inte var möjliga med den klassiska Furbyn. I den näbbliknande munnen sitter en liten röd tunga och trycker man ner den uppfattar Furby det som att du matar den och kommer reagera därefter.

Furby pratar sitt eget språk, kallat furbish, men ju mer man pratar med den desto mer engelska lär den sig. Nytt för senaste generationens Furby är även att det finns en app till iPad där man dels kan mata den virtuellt och även översätta vad den säger på ”furbiska” till engelska. Via den inbyggda mikrofonen i magen kan den både lyssna när man pratar eller dansa och sjunga till musik man spelar för den.

En annan nyhet är att den har olika personligheter som kan förändras allt eftersom man leker med den. Till exempel kan man dra den i svansen (som är ny den med), vända upp och ner på den eller klappa den. Den har nämligen kapacitiva sensorer på huvudet, magen, ryggen och sidorna som känner av när du klappar den samt en mekanisk lutningssensor som känner av om du skakar den eller håller den upp och ner. Det finns ingen avstängningsknapp på Furby men den ska enligt uppgift somna efter ett tag (efter att först ha börjat snarka) om man inte underhåller den.


Engadget har också fått lägga händerna på nya Furby.

Den första Furbyn, som lanserades 1998, hann sälja i hela 40 miljoner exemplar fram till år 2000 då den försvann. 2005 gjordes dock ett försök att återlansera den med en större, tekniskt förbättrad version som hette Emoto-Tronic Furby och hade röstigenkänning, mer komplexa ansiktsuttryck och flera andra nyheter. Den blev dock aldrig samma succé som den första generationen och slutade säljas under sena 2007.


En längre video där nya Furbyns olika egenskaper och funktioner gås igenom.

Den senaste generationens Furby som visats upp har en turkosaktig färg men vid lanseringen i september 2012 ska den komma i sex färger och sedan ytterligare fyra färger till julhandeln. Den drivs ned fyra vanliga AA-batterier och priset sägs hamna på 60 dollar (drygt 400 kronor exklusive moms och övriga avgifter).

Uppdatering 30 mars 2013: Nya Furby går nu att köpa i Sverige hos BR-Leksaker för 899 kronor.

Uppdatering 26 november 2013: Furby går nu att köpa hos både BR-Leksaker och Toys R Us och har dessutom prissänkts till 599 respektive 549 kronor.


Officiell video från Hasbro.


Furbyreklam från Toys”R”Us

Engadget, Furby

  • Lisa

    Vet någon var jag kan köpa en furby i en vanlig äffär i sverige/uppsala?
    Does anyone know where i can buy a furby in a store in sweden/uppsala?

  • david

    Kan man köpa den i sverige?

    Can i buy it in sweden?