Veckans videor: Quadrotorljusshow och Google Glass

The Prototype heter en ny film från Variant Films där handlingen kretsar kring en humanoid robotsoldat som regeringen utvecklat. Deras prototyp rymmer dock och jakten är igång. Med andra ord, alla ni som gillar robotar, cyborger och actionfilm kommer nog uppskatta teasertrailern för filmen här ovan som känns riktigt välgjord.

Övriga videor denna vecka består av en spektakulär ljusshow med quadrokoptrar, en svärm av små robotar som samarbetar likt myror för att dra iväg ett barn, en robot som både kan mata in, vända och böja rör, en titt på hur Googles AR-glasögon Google Glass fungerar i vardagen samt mobila robotar från Adept som kan hitta själva inomhus.

En robotsvärm består av ett stort antal enklare robotar som var för sig inte kan åstadkomma så mycket men tillsammans kan de utföra mer komplicerade uppgiter, ungefär som myror. Klippet nedan är ända från 2005 men visar ändå på ett illustrativt sätt hur många små robotar kan formera sig och tillsammans dra ett barn längs golvet. Just dessa små robotar kallas MOBOTS.


De autonoma quadrokoptrarna från KMel Robotics har vi tidigare sett flyga i 3D-formationer. Nu har de, med hjälp av Marshmallow Laser Feast, använts i en spektakulär ljusshow kallad ”Meet your creator” vid Cannes Lions International Festival of Creativity 17-23 juni. Totalt 16 quadrokoptrar navigerar autonomt med hjälp av takmonterade Vicon-kameror och har speglar på undersidan som reflekterar ljuset.


Roboten T-WIN20 KDM från Opton är unik på så vis att den både kan mata in, vända och böja rör helt utan mänsklig inblandning. Detta gör även att den kan bearbeta rör med delar monterade, vilket anses komplicerat med traditionella robotar av detta slag. T-WIN20 utför dessutom jobbet dubbelt så snabbt. Priset för roboten är 15.500.000 yen i Japan, vilket motsvarar cirka 1,4 miljoner kronor. Mer info på Diginfo.tv.


Google har släppt en video som visar hur deras AR-glasögon Google Glass kan användas till vardags. Google är dock inte ensamma då bland annat Olympus, Microsoft och Sony har liknande produkter under utveckling. Kanske kommer alla gå omkring med sin smartphone direkt framför ögat om fem år? Det räcker att gå tillbaka fem år i tiden så hade ju knappt någon en smartphone med pekskärm och idag har i princip alla en.


Sista videon kommer från Adept och visar hur deras infrastrukturfria, mobila robotar fungerar. Deras AIV:er (Autonomous Indoor Vehicles) navigerar helt autonomt och dynamiskt genom inomhusmiljöer utan att behöva särskilda spår i golvet eller liknande infrastruktur. Via en teknik kallad Motivity lokaliserar sig robotarna via väggar och taklampor. Man sätter bara ut en destination på kartan dit roboten ska åka så räknar den själv ut hur den ska åka i realtid och kan även väja för folk som kommer i vägen. Med andra ord kan AIV:n fungera som en springpojke för att transportera saker från en plats till en annan och därmed frigöra tid åt personalen för viktigare sysslor.

  • Leif

    Dom var alla intressanta videos!!! Grym ljusshow. I like
    /Leif

  • Alien

    ”Baby June”, eller vad det stackars barnet heter i googles video(?). Hade hon inte haft ett bättre liv utan en mamma som tar ”roliga bilder” med 10000 kr glasögon, och en pappa som är närvarande istället för frånvarande och i behov av att arbeta av de tidigare nämnda glasögon? Och svärmrobotar som drar barn? Hur var artikelförfattarens barndom? Roboten som kröker rör var rolig att se iaf.

  • Pingback: DR0NE – ny miniserie om autonoma robotsoldater | Robotnyheter()