TIPS: Så stänger du av miniatyrer för Firefox i Windows 7

Om du kör Firefox under Windows 7 har du säkert inte undgått att det visas små miniatyrbilder av de öppna webbsidorna när du trycker på Firefox-ikonen i Windows aktivitetsfält. Vill du veta hur man stänger av denna funktion följer instruktioner här under.

Många tycker säkert det är en bra finess att se miniatyrbilder över alla öppna webbsidor för att få en snabb översikt. Dock påverkar det även arbetsflödet negativt då man måste klicka två gånger varje gång man vill komma tillbaka till webbsidan man var på – först på Firefoxikonen och därefter på den miniatyrbild som motsvarar sidan man hade framme. Oftast vill man tillbaka till samma sida man var på när man minimerade fönstret och då är det onödigt att behöva klicka en extra gång för att välja vilken sida man vill få upp.

I Google Chrome visas inga miniatyrer så där kommer man alltid tillbaka direkt på ett klick. I Firefox är det påslaget som standard och det finns inget i de vanliga inställningarna där man kan slå av funktionen. För att stänga av miniatyrbilderna i Windows aktivitetsfält måste du gå via de dolda inställningarna. Det görs genom att skriva följande i adressfältet i Firefox:

about:config

Är det första gången du besöker config-sidan kommer du få bekräfta att du verkligen vill gå in där och att du lovar vara försiktig, eftersom man kan ställa till med en del oreda om man ändrar på fel instälningar. I sökfältet som dyker upp skriver du därefter ”taskbar” (utan citattecken) för att filtera ut inställningarna. Det ska då dyka upp en rad med följande text:

browser.taskbar.previews.enable

Om värdet ”true” står till höger innebär det att miniatyrbilderna i Windows är påslagna. För att stänga av dem dubbelklickar du bara på textraden så värdet ändras till ”false”. Nu kommer miniatyrbilderna vara borta (du behöver ej starta om Firefox) och du kan återställa Firefox från minimerat läge endast med ett musklick i fortsättningen.

Detta tips har testats i den engelskspråkiga versionen av Mozilla Firefox 14 för Windows 7. I framtida versioner är det möjligt att ändringar sker. Var som vanligt alltid försiktig med ändringar som görs via about:config.

Uppdatering: I Firefox 16 finns denna funktion äntligen i det vanliga grafiska gränssnittet för inställningarna. Under Options –> Tabs ska man se till att rutan ”Show tab previews in the Windows taskbar” är okryssad, vilket är förinställt. Kör du en svensk version av Firefox hittar du den förmodligen lätt med hjälp av nedanstående bild.

Skärmdump från inställningarna i Firefox 16.0 beta.

Det här inlägget postades i Tips och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.