Roboten Mahoro labbar dubbelt så snabbt

Robotarna blir bättre än oss människor på allt fler arbeten och näst på tur verkar labbpersonal vara. Den tvåarmade roboten Mahoro är både snabbare och har bättre precision än erfarna labbtekniker.

Den japanska roboten Mahoro är utvecklad i ett samarbete mellan AIST och Yaskawa och påminner mycket om de sistnämndas Motoman-robot med sina två armar och en torso utan huvud. Armarna har 7 DOF (frihetsgrader) vardera, till skillnad från traditionella industrirobotar som har 6 DOF. Detta gör att Mahoro kan efterlikna mänskliga armbågsrörelser.

Roboten kan både dispensera och kultivera snabbare och mer exakt än mänsklig labbpersonal och eftersom det är en maskin kan den även hantera farliga virus och radioaktiva ämnen, vilket gör den extra lämplig till att ta fram influensavaccin och liknande. Det är dessutom ingen risk att den själv sprider bakterier eller annat i labbet.

Vid tester med genetisk amplifikation jämfördes Mahoro med människor och robotens precision var då till och med bättre än hos de mest erfarna labbteknikerna. Dessutom behövde den bara halva tiden på sig för att utföra samma jobb.

Normalt sett krävs omfattande programmering för att lära en robot med 7 DOF att röra sig, men med Mahoro kan man i en virtuell 3D-miljö på datorn enkelt styra hur den ska arbeta. Tohru Natsume, arbetsledare vid Biological Systems Control Team, AIST, berättar att man 3D-scannat in alla objekt roboten hanterar i sitt arbete och skapat virtuella kopior av dem i datorn.

Mahoro säljs av Nikkyo Technos och används redan idag av läkemedelsföretag och universitet. Nästa steg blir att förbättra säkerheten hos roboten så den kan jobba sida vid sida med mänsklig labbpersonal utan att armbåga sönder de stackarna.

Mer info om roboten samt foton finns hos Diginfo.tv.

SE ÄVEN: