Ford närmar sig självkörande bilar

Nu börjar även Ford intressera sig för autonoma bilar och har presenterat en teknisk lösning kallad Traffic Jam Assist som tar kontrollen över bilen vid rusningstrafik.

Sedan tidigare har vi kunnat läsa om hur både Google och Volkswagen utvecklar självkörande bilar och även GM är på gång. Nu har dessutom Ford insett att autonoma bilar är framtiden. Många av deras bilar har redan idag adaptiv farthållare och vissa även ett system kallat Active Park Assist som funnits några år och automatiskt kan fickparkera bilen. I framtiden ska dock Fords bilar dessutom kunna parkera sida vid sida med andra bilar, till exempel på parkeringsplatser vid köpcentrum.

Ett annat system Ford presenterat är Traffic Jam Assist som gör att bilen kan ta sig fram i rusningstrafik helt utan mänsklig inblandning. Via kameror och radar ska den kunna anpassa sig till trafiken framför, bakom och på sidorna. Det ryktas om att tekniken kommer bli verklighet tidigast 2017. Förutom att minska kötiderna och öka trafiksäkerheten ska tekniken även minska utsläppen.

Ovan en demonstration av Fords Active Park assist som bygger på ultraljudssensorer framtill och baktill på bilen. När man är redo att fickparkera trycker man bara på en knapp och bilen scannar sedan av omgivningen efter en lucka som är minst 1,2 gånger större än bilens längd. När den hittat en lucka behöver man bara lägga i backen och sedan sköta gas och broms medan bilen styr själv och utför en perfekt fickparkering varje gång.

Auto Mobile Mag, Market Watch, Ny Teknik

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Autonoma fordon och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.