Robotar ersätter advokater i USA

En ny intelligent mjukvara som på kort tid kan plöja igenom miljontals juridiska dokument har nyligen godkänts av amerikanska rättsväsendet och väntas nu kunna ersätta mänskliga advokater.

I TV-serier och filmer framställs ofta advokatyrket som spännande, men verklighetens advokater måste även ägna en stor del av vardagen åt att gå igenom stora mängder juridiska dokument och email. Nu finns dock en intelligent analysmjukvara, eller advokatrobot om man så vill, som kan scanna igenom miljontals dokument på en bråkdel av tiden och vaska fram de relevanta bitarna.

Thomas Gricks, juridiskt ombud vid advokatbyrån Schnader, tar i New Scientist upp ett fall där man behövde gå igenom två miljoner email, vilket skulle ta 20.000 timmar och kosta två miljoner dollar ifall mänskliga advokater hade satts på uppgiften. Med mjukvaran som advokatroboten använder skulle det hela bara ta två veckor och endast för en procent av kostnaden. Det är inte svårt att räkna ut fördelarna med sådan teknik.

En nypublicerad studie i Richmond Journal of Law and Technology visar dessutom att advokatroboten inte bara är effektivare utan även får fram resultat som är överlägsna de mänskliga advokaternas. I praktiken tros denna nya teknik leda till färre jobb för advokater framöver.

Den analyserande programvaran är skapad av företaget Autonomy och beskrivs kunna bearbeta stora mängder av ostrukturerad ”mänsklig information” och få fram de värdefulla bitarna. Det är förstås heller inget som säger att tekniken enbart kommer begränsas till juridiska dokument och liknande tjänster som filtrerar ut de intressanta bitarna kommer bli allt vanligare i framtiden i takt med att informationsflödet hela tiden växer.

New Scientist, Huffington Post

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Artificiell intelligens, Mjukvarurobotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.