USA dominerade RoboCup även i år

På söndag är det dags för final i fotbolls-EM, men söndagen som var avslutades robot-fotbollsturnerningen RoboCup som i år hölls i Mexiko City. USA upprepade förra årets succé och vann i både Kid Size och Adult Size.

RoboCup är dock mer än bara fotboll, med grenar som bland annat Rescue där robotar ska simulera räddningsuppdrag i labyrintliknande miljöer. Gemensamt för alla robotar är dock att de är helt och hållet autonoma och ingen fjärrstyrning är tillåten. RoboCup har pågått sedan 1997 och i årets turnering deltog 37 lag från totalt 16 länder.

Robotarna får heller inte ”fuska” genom att till exempel ha sensorer som ser 360 grader. De får endast använda externa sensorer som liknar våra mänskliga sinnen, till exempel ett synfält begränsat till 180 grader. Det stora målet med Robocup är att ett robotlag år 2050 ska kunna besegra de mänskliga världsmästarna i fotboll. Ska de hinna nå målet krävs dock ett eller flera tekniska genombrott eftersom dagens teknik begränsar robotarnas rörlighet med mera. Men med forskningen inom nanotekniken på frammarsch har vi med största sannolikhet material med helt nya och unika egenskaper innan år 2050.

Förra årets RoboCup hölls i Turkiet och dominerades då av amerikanska RoMeLa (Robotics and Mechanisms Laboratory) från Virginia Tech som även i år vann Adult Size och Kid Size med sina robotar CHARLI-2 och DARwIn-OP. Finalen i Kid Size gick mellan Team DarWin och japanska CIT Brains. Team DARwIn var ett samarbete mellan Virginia Tech och Penn (University of Pennsylvania’s College of Engineering).

I videon ovan kan ni se finalen i Kid Size mellan USA och Japan som slutade 8-2. Missa inte den snygga bakåtflippen, som är ny för i år, en av robotarna i Team DARwIn gör cirka 2:20 in i videon efter att ha ramlat och sedan hamnar direkt bakom bollen. Vid 5:40 görs en likadan flipp i närbild. Anledningen till att roboten tar sig upp på benen på detta sätt är fömodligen inte för att showa utan helt enkelt för att det går mycket snabbare.

Finalen i Teen Size mellan Tyskland och Japan slutade 6-3.

Finalen i Standard Platform (NAO-robotar) mellan USA och Tyskland slutade 4-2.

Finalen i Adult Size mellan USA och Kina slutade 3-0. Adult Size skiljer sig från övriga klasser genom att matchena endast består av straffsparkar med en robot från vardera lag.

Presentation av de olika kategorierna på RoboCup. OBS! Klippet är från RoboCup 2011 men kategorierna är i princip de samma i årets RoboCup.

Videoinslagen ovan kommer från BotSport.tv som fokuserar på sportevenemang med humanoida robotar. Fler videoklipp och foton finns på deras webbsida och Facebooksida.

Standardplattformen i RoboCup är en NAO-robot från Aldebaran Robotics, men hela åtta lag, inklusive vinnarlaget, använde roboten DARwIn-OP i Kid Size-klassen. Både mjukvaran och hårdvaran i DARwIn-OP är open source och i videon ovan ges en demonstration av roboten. Den är bland annat den snabbaste roboten för sin storlek och tar sig fram med en hastighet av 24 cm/s.

Det har inte skett några dramatiska framsteg sedan förra årets RoboCup och de humanoida robotarna är fortfande väldigt långsamma och ramlar ofta. Desto mer action är det däremot i matcherna mellan de hjulförsedda robotarna och de kan dessutom lobba skotten.


Finalen mellan Tech United och MRL slutade 4-1 i Middle Size-ligan.

För mer information om RoboCup och videoklipp från förra årets tävling, se artikeln om RoboCup 2011.