Supersnabb robothand vinner i sten, sax, påse – varje gång

Forskare på Ishikawa Oku-labbet vid Tokyo universitet har utvecklat ett system med en höghastighetskamera och en robothand som kan besegra en mänsklig motståndare i sten, sax, påse 100 procent av gångerna.

Kameran läser av den mänskliga handens position och form 1.000 gånger per sekund och den trefingrade robothanden kan därmed på en millisekund reagera för att sedan forma sina fingrar till en vinnande gest i janken, som handleken heter i Japan. Som jämförelse ligger en människas reaktionstid på 200 – 300 millisekunder.

Det hela är ett exempel på ett system för samarbete mellan människa och maskin (human-machine cooperation system) där en robothand utan fördröjning kan reagera på mänsklig interaktion. Ett liknande system skulle kanske lika gärna kunna användas i en framtida robotpolis med supersnabba reflexer för att snabbt kunna avväpna brottslingar som är på väg att dra kniv eller pistol. Det är dock, med dagens teknik, avsevärt enklare att få små, lätta fingrar att röra sig blixtsnabbt jämfört med större lemmar som hela armar.

Redan 2009 visades den supersnabba robothanden upp i en video där den bland annat studsade övermänskligt snabbt med en liten boll och gjorde penntrick. I fingrarna sitter även taktila sensorer för känsel.

Ännu en imponerande video där vi får se robothanden knyta en knut (med en hand), använda en pincett, kasta upp en mobil i luften och fånga den igen, precisionskasta bollar med mera. En must-see-video för den robotintresserade helt enkelt.

IEEE Spectrum, Ishikawa Oku Laboratory, Ny Teknik, Aftonbladet webb-TV