Veckans videor: CENTAUR, 3D-skrivare & supermänniskor


Med 3D-skrivaren Makerbot Replicator kan du skriva ut så här pass detaljerade skulpturer hemma på skrivbordet.

En kentaurrobot, 3D-skrivare, robotstyrd höghastighetskamera, animerad film om framtidens supermänniskor, hackade leksaksrobotar och en autonom UAV som kan släppa av sin last på utsatta GPS-koordinater bjuds det på i veckans videor.

Korea’s Institute of Science and Technology (KIST) utvecklade CENTAUR-roboten i videon här under mellan 1994 och 1999 och den anses vara landets första humanoida robot. Precis som den mytologiska varelsen kentaur har roboten fyra ben på den nedre halvan av kroppen och en människoliknande kropp på den övre. På Plastic Pals finns mer info och foton.


I ett tidigare ”Veckans videor” kunde ni se en animerad video baserad på författaren och Fil.dr. Daniel H. Wilsons bok ”How to survive a robot uprising”. Nu har Epipheo gjort en ny animerad kortfilm, baserad på Wilsons nya bok Amped som handlar om hur vi människor förbättrar och bygger ut våra kroppar med hjälp av tekniska innovationer.


Ett tyskt företag vid namn Marmalade, som spelar in spektakulära reklamfilmer åt företag, har nu börjat använda sig av en robotarm för att kunna filma höghastighetsvideo med rörlig kamera. Tidigare har detta endast varit möjligt med stillastående kameror. I videon nedan får vi se några exempel på vad man kan åstadkomma med det nya robotstyrda kamerasystemet som kallas Spike.


Makerbot Replicator är en av de mest kända 3D-skrivarna för hemmabruk. En användare av denna har lagt upp en time lapse-video på en 3D-utskrift av en byst föreställande Yoda från Star wars. Han har skrivit ut den både med 0,1 millimeters och 0,2 millimeters precision och man ser en tydlig skillnad i slutresultatet. För den som är lycklig nog att äga en egen Makerbot finns 3D-modellen på Yoda att ladda ner här.


Michael McGuinness, Sean McSheehy, Mikhail Medvedev och Abe Shultz vid UML Robotics har skapat en autonom UAV som inte bara kan flyga efter en förprogrammerad GPS-rutt utan även släppa av last på en utsatt plats. Liknande farkoster används redan inom militären, men då talar vi om betydligt större summor vad gäller kostnader för både utveckling och tillverkning.

Denna UAV är ett ”hemmabygge” baserat på modellflygplanet Multiplex Easystar. Planet har utrustats med GPS för att lokalisera sig och med hjälp av enkla medel såsom ett servo och ett gummiband kan den släppa sin last på de förprogrammerade GPS-koordinaterna. Tänkbara användningsomården för en liknande farkost är till exempel budleveranser av brev eller mindre paket inom begränsade områden.


Slutligen tre videoklipp från Dj Sures som skapat den användarvänliga robotplattformen EZ-Robot. Han har byggt om flertalet leksaksrobotar till betydligt mer avancerade som fått trådlös pan/tilt-kamera, fjärrstyrning via handkontroll eller smartphone/surfplatta, röststyrning, ansiktsigenkänning, färgspårning med mera. I nedanstånde tre videor ser vi en WowWee Roboquad och Robosapien samt en Brookstone Rover som fått utökad funktionalitet tack vare EZ-Robot.