Neil är världens första officiellt godkända cyborg

Foto: Carlosramirex

2004 blev han den första i världen att officiellt godkännas som cyborg. Det krävdes dock veckor av korrespondens med passmyndigheten och läkarintyg för att övertyga dem om att den så kallade eyeborgen var en del av hans kropp.

Neil Harbisson föddes med akromatopsi, vilket innebär att han är totalt färgblind och endast kan skilja på ljusstyrka. En svartvit bild ser med andra ord likadan ut som en i färg för honom. Men via sin eyeborg, en enhet med kamera som omvandlar färger till toner, har han fått ett konstgjort sinne eller ett tredje öga om man så vill.

Eyeborgen fungerar så att en kamera monteras framför huvudet och översätter sedan i realtid färgerna direkt framför bäraren till ljudvågor. Högfrekventa färgtoner motsvarar högfrekventa ljudtoner och vice versa.

Det var en föreläsning hösten 2003 med cybernetikexperten Adam Montandon som blev startpunkten för eyeborg, berättar Neil för Ny Teknik:

– Jag förklarade för Adam att jag bara kan se gråskalor. Han tyckte det var intressant och utvecklade en programvara. Det mest logiska för mig var att använda toner för att uppfatta färger. Båda bygger på frekvenser och har genom historien kopplats samman av både musiker och fysiker som Newton. Men vilka toner som hör samman med vilken färg är ett individuellt val.

Den första versionen av eyeborg var en vanlig webbkamera med ett par hörlurar och han var begränsad till sex olika toner. 2007 träffade dock Neil en mjukvaruutvecklare från Slovenien, vilket ledde till en vidareutveckling av eyeborgen så den inte bara kunde skilja mellan olika färgtoner utan även färgmättnad. Den nya eyeborgen kunde urskilja 360 olika färgtoner och färgmättnaden återspeglades genom förändringar i ljudvolymen, vilket motsvarar alla nyanser i den klassiska färgcirkeln.

2009 kom ytterligare en ny version av eyeborg med hjälp av en student från Kataloniens polytekniska universitet. Han utvecklade eyeborgen till ett chipp som går att använda som implantat och även kan känna av infraröda och ultravioletta färger, som ligger utanför det mänskliga ögats spektrum.

2010 bildade Neil Harbisson Cyborg Foundation som är en transhumanistisk stiftelse för att hjälpa människor att bli cyborger. Bland annat har han donerat eyeborger till blinda och även fått till ett avtal med regeringen i Ecuador för att främja forskning och utveckling av eyeborg i landet. En spinoff-produkt på eyeborg som nu utvecklas är en huvudmonterad kamera som via OCR tolkar text och kan läsa upp den, vilket skulle underlätta vardagen för synskadade en hel del.

Fler videoklipp och ytterligare information om eyeborg finns på Adam Montandons webbsida.

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Cyborger och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.