Med Battroborg 20 får du robotboxas ”på riktigt”


Dessa små boxingsrobotar härmar dina egna slag via rörelsekänsliga handkontroller. Foto: Youtube

Den japanska leksakstillverkaren Tomy visade upp sin nya robot Battroborg 20 på Tokyo International Toy Show. Med denna kan man med Wii-liknande, rörelsekänsliga handkontroller skuggboxas samtidigt som roboten imiterar ens rörelser.

Man håller en trådlös, rörelsekänslig handkontroll i varje hand och sedan är det hela ganska intuitivt. Roboten boxar med motsvarande hand som du själv, vilket resulterar i en rak höger eller en vänsterkrok som det gäller att kombinera skickligt för att besegra sin motståndare. Battroborg 20 är den senaste i Omnibotserien från Tomy och via 2,4 GHz radiovågor blir responsen på dina rörelser i realtid.

I hjälmen på roboten sitter en sensor som känner av slagen och fem slag mot huvudet resulterar i en teknisk knockout, vilket innebär att ett buzzerljud spelas och den utslagna roboten kan inte längre röra sig. En lysdiod på roboten indikerar via olika färger hur många gånger den blivit träffad. När matchen startar lyser den grön, för att sedan övergå till blå, vit, gul och därefter röd som en sista varning.

Trots att roboten har både armar och ben drivs den bara av en enda motor via en sinnrik konstruktion. Samtidigt som man boxar med armarna flyttar man även roboten framåt, så det blir ett lite nytt sätt att boxas på. Roboten kan boxas i 10 minuter efter en laddningstid på det dubbla och hela 20 robotar kan vara med och slåss samtidigt. Den har dessutom ett träningsläge med olika minispel man kan utföra. Man kan även ta loss visiret och byta ut robotens ögon mot ett foto på sig själv om man skulle vilja det.

Battroborg kommer lanseras i Japan den 14 juli till ett uppskattat pris av 3.800 yen (cirka 350 kronor) och är sannolikt det billigaste du kommer undan med om du vill kunna robotboxas som i filmen Real Steel. Tanken är att Battroborg ska lanseras även i USA och Europa senare, men några exakta datum har ännu inte angivits.

Robot-dreams, Diginfo