Robotar som kan gå ut med soporna ska utvecklas åt äldre

Foto: Robot-Era

Robot-Era heter ett EU-finansierat projekt där totalt 80 miljoner kronor satsas under fyra års tid på att utveckla olika robotlösningar för äldre i och utanför hemmet.

Tolv partners från Sverige, Italien, Tyskland och Storbritannien ingår i projektet och Örebro universitet är en av dessa. Robotarna ska kunna fungera både inomhus och utomhus där inomhusrobotarna ska kunna hjälpa äldre med sysslor som att dammtorka, gå ut med soporna och hämta saker medan utomhusrobotarna ska kunna leverera varor och gå på promenader med de äldre.

– Vårt mål är att skapa ett så brett system av tjänster som möjligt för att hjälpa äldre människor att leva ett bättre och mer självständigt liv, berättar Alessandro Saffiotti, professor i datavetenskap vid Örebro universitet.

Robotarna kommer att testas både i Italien och i forsknings- och innovationslägenheten Ängen i Örebro och de ska kunna kommunicera både med varandra och olika kameror och sensorer som finns inom och utanför hemmet. Projektet koordineras av Scuola Superiore Sant’Anna i Italien.

Örebro universitet, Robot-Era