Stäubli TP80 – världens snabbaste plockrobot?

Robottillverkaren Stäubli har tagit fram nästa generations plockrobot och kan med sin 4-axliga robot TP80 stoltsera med att vara både snabbare och billigare än konkurrenterna.

TP80 har en räckvidd på 800 millimeter, kan lyfta objekt på upp till ett kilo och har en kontinuerlig cykeltid på 200 ppm (plockningar per minut), vilket är snabbare än någon annan plockrobot på marknaden med motsvarande räckvidd, enligt Stäubli. Den kan bland annat användas inom industrin för att plocka läkemedel, livsmedel, kosmetika, maskindelar med mera.


3D-video på TP80 in action från MDM 2012. 3D-effekten går dock att stänga av.

Roboten både väger mindre, är snabbare, mer exakt och billigare än motsvarande deltarobotar med samma räckvidd. Dessutom kräver den inte ett tungt och skrymmande stativ utan kan monteras med ett lättare väggfäste, vilket gör den enklare och billigare att installera. Två välkända deltarobotar är plockrobotarna ABB Flexpicker och Adept Quattro.


Chad Henry, försäljningschef på Stäubli i Nordamerika, berättar om TP80 på MDM 2012.

Andra fördelar med en plockrobot som består av en horisontell arm är att den inte skymmer kamerans vy och den smala armen kan dessutom komma åt begränsade områden som endast är öppna från sidan, där deltarobotar går bet.

Uppdatering 4 mars 2013 med nya videoklipp från Stäubli.

Stäubli, Singularity Hub

SE ÄVEN: