John Deere lanserar robotgräsklipparen Tango E5

John Deere är ett välkänt amerikanskt varumärke inom maskiner för jordbruk, skogsbruk och trädgård. Nu har de, i likhet med flera andra tillverkare i år, lanserat sin första robotgräsklippare.

John Deere säljer sedan tidigare motorgräsklippare och åkgräsklippare men Tango E5 blir deras första autonoma gräsklippare. Den klarar av att klippa gräsmattor upp till 1.800 m² (precis som Husqvarna Automower 220AC) och klipper, som de flesta andra robotklippare, gräsmattan i ett slumpmässigt eller spiralformat mönster.

Tango E5 har vad man kan förvänta sig av en robotgräsklippare, däribland sensorer som känner av om den välter eller lyfts upp och då stannar det fyrarmade skärbladet. Den har även en stor röd stoppknapp på ovansidan om man omedelbart vill få stopp på den.

Vad gäller stöldskydd har robotklipparen både PIN-kod och kan bindas till en specifik laddningsstation. Den är relativt tystgående (69 dB) och drivs med ett Li-Ion-batteri på 96 Wh (2,6 Ah). I praktiken innebär det en klipptid på 60 minuter efter en laddningstid på 90 minuter.

Förmodligen tyckte någon ansvarig att John Deere Tango E5 svängde likt en tangodans, därav namnet.

John Deere Tango E5 klarar att klippa i lutningar upp till 35% (20 grader) och max tillåtna längd på slingkabeln är 300 meter. Klipphöjden är 19 – 102 millimeter och klippbredden 300 millimeter. Den förstnämnda ställs in manuellt genom att vända klipparen upp och ner och vrida skyddsskärmen runt skärbladet medsols eller motsols. Dubbla väggar gör klipparen både stabilare samt skyddar elektroniken inuti mot fukt och smuts.

Som kuriosa kan nämnas att John Deere under flera år sponsrat den årliga tävlingen ION Robotic Lawn Mower Competition, där amerikanska studenter tävlar i att utveckla den bästa autonoma robotgräsklipparen. Årets tävling hölls 31 maj – 2 juni och är den nionde i ordningen.

Priset i Sverige på Tango E5 ligger i dagsläget från 20.000 kronor och uppåt. Fullständiga specifikationer finns hos John Deere Sverige.

Det här inlägget postades i Hemrobotar, Robotgräsklippare och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.
 • Hemlig Epost

  Trasig efter mindre än 1 dag? Klipparen verkar ha klättrat och hängt sig över en liten kulle med resultatet att den dog. Felmeddelande om att det är fel på klippmotorn och att man måste besöka serviceverkstad. Försökte boota om den, men felmeddelandet är kvarstående. Vilket tyder på att det är allvarligt. Tråkigt, jag som trodde John Deere var ensbetydande med kvalité. Att hänga över en kulle borde inte vara ovanligt, och man får hoppas att det var något säkerhetssystem som slog in så att klippmotorn inte är helt trasig.

  • Som

   Fick ny maskin JD Tango E5 av av återförsäljaren. Den gick i 5 minuter och stendog pga av mjukvarufel (enl. återförsäljaren). Den varnar för tiltning och rör sig inte en meter. Återförsäljaren öppnade nya lådor med denna ”förträffliga” klippare som också hade samma mjukvaruproblem. Återförsäljaren (och jag) har nu snart väntat i 1 vecka på att få kabel för att kunna uppgradera mjukvaran. Inget från John Deere än. Så för de som funderar på att köpa Tango E5. från John Deere … gör inte det! Snart två veckor utan klippare.

   • Tobias

    Vad Hände sedan då? slängde du den och köpte ny?

 • Hasse

  Tråkigt för kommentatören under mig!! Har själv beställt en Husqvarna från poolrobot.se och jag hoppas att den fungerar bra mycket bättre!!