2023 landar första människorna på Mars – utan returbiljett

I ett ambitiöst projekt kallat Mars One är tanken att fyra astronauter ska skickas upp till Mars – utan returbiljett. De kommer med andra ord få leva på den röda planeten livet ut.

Projektet blir den största rymdsatsningen sedan månlandningarna i slutet av 60- och början av 70-talet. Något som gör det hela möjligt är just att det enbart handlar om en enkelresa och man behöver därmed inte bygga en farkost som klarar att återvända till jorden. När de fyra astronauterna sedan landat på Mars måste de klara sig där livet ut. Till sin hjälp kommer de ha minst två Rover-robotar.

Uppdatering 2014: Datumet då de första resenärerna kommer anlända till Mars har i efterhand flyttats fram från 2023 till 2025.

Det unika med projektet, som uppskattas kosta sex miljarder dollar (över 40 miljarder kronor) enbart för de första fyra astronauterna, är att det är helt finansierat via reklam och sponsorer och en av huvudmännen är mannen bakom TV-programmet Big Brother. Tanken är nämligen att hela Marsresan, som tar sju månader, ska livesändas dygnet runt på nätet. Det utlovas bli det största mediaspektaklet någonsin och kommer innebära både att tittarna får välja vilka personer som ska skickas upp samt följa deras färd. En annan som står bakom projektet är Prof. Dr. Gerard ‘t Hooft, Nobelpristagare i teoretisk fysik 1999.

Vem som helst kan ansöka till Mars One, men för att bli godkänd måste man först klara av det tio år långa träningsprogrammet som bland annat omfattar isolering från omvärlden flera månader i taget i en simulerad Marsmiljö ute i öknen där kopior av bostäderna kommer att monteras upp. Det ställs även krav på läkarkunskaper, vilket är kritiskt ifall någon skulle bli sjuk på Mars. Tanken är sedan att ytterligare fyra personer ska skickas upp vartannat år. Det innebär att det 2033 kommer bo 20 människor på Mars.

Bostäderna består av uppblåsbara moduler som kan kopplas samman med små tunnlar och redan vid ankomst kommer det finnas 200 kvadratmeter boyta. Dessa moduler fungerar både som bostäder, lagringsplats av förnödenheter och för att skapa livsuppehållande saker som vatten och syre. Vattnet utvinns ur jorden på Mars genom att en Rover lastar in 60 kilo jord i en container inuti en av de livsuppehållande modulerna. Ur jorden kondenseras sedan vattnet och därefter dumpas den torra jorden. En del av vattnet omvandlas till syre och resten lagras som drickbart vatten.

Den livsuppehållande modulen kommer att ha producerat syre och vatten i förväg innan de första blivande Marsmänniskorna anländer. En modul kan skapa 1.500 liter vatten och 120 kilo syre på 500 dagar. Om bosättarna vill gå utanför modulerna måste de bära sina Marsdräkter eftersom Mars atmosfär till över 95 procent består av koldioxid och medeltemperaturen ligger på 60 minusgrader.

Roadmap för projektet

 • 2013 kommer totalt 40 potentiella astronauter väljas ut för den tio år långa Marssimuleringen i öknen. Endast fyra kommer att få åka till Mars i den första uppskjutningen 2022.
 • 2014 börjar förberedelserna med förnödenheter som ska skickas upp 2016. Det handlar bland annat om 2,5 ton mat. Man ska även skicka upp en satellit i omloppsbana kring Mars som bosättarna kan använda för att skicka mail och videomeddelanden till jorden.
 • I mars 2016 skickas en landare med 2,5 ton mat upp till Mars. Den beräknas ankomma till den röda planeten i oktober samma år.
 • 2018 landar en robot på Mars som ska hjälpa till med mycket av arbetet och bland annat se till så bostäderna är klara när de första människorna anländer. Se fler detaljer om roboten längre ner.
 • 2021 kommer alla delar för bostäderna att finnas på plats på Mars. Två bostadsmoduler, två livsuppehållande moduler, en ytterligare modul med förnödenheter och ännu en Rover.
 • Tidigt 2022 kommer all produktion av vatten, syre och atmosfär vara färdig. Den 14 september 2022 är dagen då de första människorna som ska sätta sin fot på Mars skjuts iväg. Resan tar sju månader och kommer gå att följa live via video dygnet runt på webben.
 • I april 2023 landar de fyra första personerna på Mars yta och välkomnas av robotarna som redan byggt ihop bostäderna åt dem. Sedan sätts de kvarvarande solcellspanelerna upp och utforskningen av den nya planeten kan börja. Bland annat ska de leta efter spår av nuvarande eller tidigare liv och utföra en hel del experiment, till exempel se hur växter från jorden beter sig på Mars.
 • I juni 2025 landar grupp två med fyra nya astronauter. Med dem skickas även ny hårdvara som ger nya möjligheter. Som exempel nämns en större Rover som skulle kunna upptäcka ännu mer av Mars.

Rover-roboten kan liknas vid en stor elektrisk traktor och har både en grävarm och en robothand som den kan manipulera föremål med. Rovern skiljer sig en del från de nuvarande robotarna på Mars och ska kunna utföra följande:

 • Ta sig fram autonomt på Mars för att ta reda på den mest optimala ytan att bosätta sig på.
 • Mäta mängden vatten i jorden.
 • Transportera landarna.
 • Avlägsna skyddspanelerna från landarna.
 • Rulla ut solcellspanelerna.
 • Plocka ut de uppblåsbara bostadsmodulerna från landaren.
 • Koppla in luftröret mellan den livsuppehållande modulen och bostadsmodulen.
 • Deponera jord till supportmodulen för vattenextrahering och frakta bort den torra jorden.

Mars One är ett mycket intressant projekt ur flera aspekter som väcker många frågor och det ska bli spännande att se en helt ny civilisation växa fram på en planet som i praktiken är ett oskrivet blad. Mycket mer om detaljerna finns att läsa på Mars One-projektets webbsida.

Foto & video: www.Mars-One.com

SVT, Expressen, Mars One

SE ÄVEN:

 • Hedlund32

  hur ska dom odla sin mat?

  • Som jag förstått det är tanken att de ska leva på den 2,5 ton frystorkade mat som skickas upp 2016. Sedan skickas nya matlaster upp regelbundet innan den gamla tar slut. Men förhoppningsvis kan de i framtiden odla sina egna grödor uppe på Mars.

   Det vore det optimala att kunna bli mer eller mindre självförsörjande genom att odla sin egen potatis, grönsaker med mera på Mars. Eftersom de kan skapa en konstgjord atmosfär och har tillgång till vatten borde det gå att bygga någon form av växthus.

   Den stora frågan är väl snarare hur grödor från jorden beter sig när de odlas på Mars. Det är bland annat det ska de experimentera med där uppe.

  • Tanken är att ha växthus för att initialt kunna odla egna grönsaker sen ska de bygga ut varteftersom.

 • Apfelstrodel B

  Coolt projekt, frågan är hur man väljer ut rätt personer bara… Det kan ju knappast vara de sedvanliga idioterna som brukar vara med på reality Tv =). /  
  http://indiemusik.se/

 • Olle Ollesson

  ”mäta mängd vatten i jorden” kommer det att bli mängd vatten i ”marsen” i framtiden?