Norska robotar tar över lagerarbetet


Med det robotiserade lagersystemet AutoStore behövs nästan inga mänskliga lagerarbetare. Grafik: Jakob Hatteland Computer AS

AutoStore från norska Hatteland Logistics är ett robotiserat lagersystem som gör att man kan halvera lagerlokalens storlek eftersom inga gångar behövs.

Systemet bygger på att alla produkter lagras i plastlådor som staplas i ett tredimensionellt rutnät. De mest efterfrågade produkterna lagras högst upp och alla lådor hämtas på begäran av robotar som åker omkring ovanpå den aluminiumram som både bygger upp själva stommen och även fungerar som räls. Bland dem som använder AutoStore finns den skandinaviska internetbutiken Komplett, vars lagersystem vi kan se i videon här under.

Eftersom alla lagerlådor kan lagras kompakt, utan gångar för truckar och människor mellan, kan man få plats med dubbla volymen jämfört med en traditionell, manuellt skött lagerlokal. Robotarna i AutoStore har dessutom artificiell intelligens och systemet är redundant. Helge Olsen, sälj- och distributionschef på Jakob Hatteland Computer AS, säger i en intervju till Ny Teknik:

– Robotarna arbetar tillsammans. Om en av dem går sönder kommer en annan robot att ta över dess arbetsuppgifter.

Systemet verkar inte ha några begränsningar för vad som kan lagras, mer än lådornas storlek som har måtten 60 x 40 x 22 centimeter (liten låda) respektive 60 x 40 x 33 centimeter (stor låda). Vikten får dock inte överstiga 30 kilo per låda och max 16 stora lådor kan staplas ovanpå varandra, vilket ger ett 5,5 meter högt lager. På bredden finns däremot ingen gräns och det största AutoStore-lagret består av totalt 70.000 lådor. Ett företag har dock planer på att slå rekordet genom att ha 100.000 lådor i sitt system, uppger Ny teknik.

I slutet av 2012 ska AutoStore ha installerats på 30 företag i nio olika länder, däribland Sverige. Vilket företag det rör sig om är dock hemligt än så länge.

Uppdatering: Nu är det officiellt att företaget Swedol, som säljer förbrukningsvaror till industrin, är första svenska företag som infört AutoStore. Det rapporterar tidningen Transportnytt.

Autostore-anläggningen hos Swedol består av drygt 18000 lastbärare, var och en tar 30 kg. Systemet har fem plockstationer och 17 robotar som sköter hanteringen. Systemet har en teoretisk kapacitet att ta fram och presentera 500 lastbärare i timmen per plockstation.

Systemet tar upp en golvyta på ca 22 x 23 meter. Höjden är drygt 6 meter, vilket ger plats för en stapel med 16 lådor. Logistikcentrumet rymmer dessutom 20 000 pallplatser som används som buffert, och för manuellt plock med truck.

Ny Teknik, Hatteland Logistics

Uppdatering 2016: Ny video om AutoStore

SE ÄVEN: