Veckans videor: Godis, rymden, ROSCon 2012, axelrobot m.m.

SWUMANOID (Swimming Humanoid) är förmodligen världen första robot som simmar som en människa. Den kan både crawla, simma bröstsim, ryggsim, fjärilssim och hundsim. Men den stackaren kommer trots detta ingen vart eftersom den är fastmonterad.

Roboten, som skapats genom att göra en 3D-skanning av en människa, är utrustad med 20 vattentäta motorer och mäter vattenmotståndet medan den simmar. Tanken är att den ska hjälpa forskare att förstå vattnets motstånd och drivkraft bättre vid simning. Roboten är i skala 1:2 men i framtiden vill forskarteamet bygga en i verklig skala som ännu bättre kan imitera mänskliga rörelser.


Mer info på Plastic Pals.


Nasas robot Robonaut 2 (R2) har ju som bekant anlänt till ISS och nu har Nasa lagt upp en video på hur den helt autonomt hanterar knappar och reglage ombord på rymdstationen.


Under robotmässan Automatica 2012 i München var Adept på plats för att demonstrera sina robotar Adept Quattro och Adept Courier. Den första plockade godis från ett löpande band och lastade på Couriern som sedan autonomt åkte omkring bland mässbesökarna och bjöd på godis. Den 89 centimeter höga Adept Courier är en mobil transportrobot för dynamiska miljöer. Den klarar med andra ord av att på egen hand väja och stanna för människor och andra rörliga föremål som kommer i dess väg. Här finns foton på några av robotarna från mässan.


Denna japanska axelrobot, kallad MH-2, är tänkt att sitta på din axel och via telenärvaro ska en kompis kunna se allt du ser och dennes kroppsrörelser ska också överföras till roboten. I dagsläget kräver det dock att man konkar med sig en mindre ryggsäck. Med tanke på hur forskarnas ultimata mål ser ut vore det kanske bättre att använda sig av ett hologram (när tekniken är mogen och prisnivån lägre) och ett par kameraglasögon (liknande Googles Project Glass), så skulle man slippa onödig vikt med servon och annan mekanik.

Läs mer på IEEE Spectrum.


AILA heter en 170 centimeter lång tysk robot som tillhör DFK och Bremens universitet, och är förmodligen en av de kurvigaste humanoida robotarna i fullstorlek. Den kan bland annat scanna av matvaror via inbyggda RFID-läsare i sina händer och lägga undan varor som datumet gått ut på. Är detta framtidens snabbköpskassörska?

I en nyare video har AILA fått en riktig femfingerhand och lär sig lägga i ett par skor i en skolåda genom att imitera mänskliga rörelser från en Kinectsensor och mocaphandske.


Den 19-20 maj hölls robotutvecklarkonferensen ROSCon 2012 och Willow Garage, som skapat ROS, verkar nu ha fått upp samtliga presentationer därifrån på Youtube. Nedan ser vi en presentation av Armin Hornung som talar om ROS på humanoida robotar och då i synnerhet NAO. Totalt är 24 videoklipp upplagda och kan ses här.