HUBO 2 gör en PETMAN


Äntligen finns en robot som kan plocka upp saker från golvet efter dig. Synd bara att den kostar 2,7 miljoner.

På ICRA 2012 höll Dr. Jun Ho Oh från Hubo-labbet vid KAIST en presentation. Bland annat visades videoklipp på när deras humanoida robot HUBO 2 plockar upp en boll från golvet, ”gör en PETMAN” och vi fick även se hur flexibla dess händer är som bland annat kan öppna bildörrar.

Bakom den sydkoreanska HUBO 2 ligger 10 års forskning och idag är det en av de mest avancerade humanoida robotarna. Tidigare i år skrev Robotnyheter om hur USA köpt in totalt sju stycken HUBO 2 att använda på olika universitet för att använda i forskningssyfte och förse den med nya förmågor. KAIST själva fokuserar nämligen endast på själva hårdvaran inklusive rörelseförmågan och överlåter till andra att skapa mjukvaran.

Den nära en timme långa presentationen inleder Dr. Oh med att tala om DARPA Robotics Challenge och det är nog inte helt omöjligt att vi får se HUBO 2 ställa upp i den med tanke på videoklippen som visas. Nedan kan godbitarna ur presentationen ses.

I den första videon ser vi hur HUBO 2 plockar upp en boll från golvet genom att böja på knäna och vrida på torson. KAIST har även studerat PETMAN från Boston Dynamics och imiterat armhävningarna och andra rörelser. HUBO 2 gör även en liten helkroppsdans som visar att den är lika snabb i sin överkropp som en mänsklig kropp.

I nästa video visas de avancerade robothänderna som är väldigt flexibla och har en greppstyrka på 7 kilo. De kan bland annat öppna bildörrar, hantera en elektrisk borr, växelspak med mera. Därefter kommer ett uthållighetstest av batteriet i HUBO 2. Den klarar av att gå kontinuerligt i över två timmar och hinner på den tiden avverka två kilometer innan batteriet är urladdat.

KAIST har även byggt en Segway-liknande robot, kallad HuboQ, som har fått ett av benen till HUBO 2 monterat upp och ner. På toppen av benet kan roboten sedan balansera ett glas vatten samtidigt som den rullar fram snabbt. I varje fot till HUBO 2 sitter nämligen ett gyro och andra sensorer. Den orkar även lyfta upp till 100 kilo så en person kan åka omkring på den.

HUBO 2 väger 45 kilo och själva huvuddatorn i roboten har en processor på 1,6 GHz och kör Windows XP. Den som är sugen på att köpa en egen HUBO 2 får vara beredd att punga ut med 400.000 dollar (cirka 2,7 miljoner kronor). Hela presentationen (57 minuter) från ICRA 2102 finns att se här.

Plastic Pals

SE ÄVEN: