Cocorobo – robotdammsugare från Sharp med humör

Nu har även japanska Sharp gett sig in på marknaden för robotdammsugare och de introducerar en hel del intressanta funktioner i sin Cocorobo. Den har bland annat wifi, kamera, röststyrning, mobilstyrning, ultraljudssensorer och beter sig olika beroende på humör.

Man kan alltså prata med robotdammsugaren och få svar, men det handlar bara om enskilda röstkommandon som den känner igen och inget liknande Siri för iPhone 4S. Dessutom blir den på bättre humör om man använder eller pratar med den ofta och humöret påverkar sedan vilka svar den ger och hur den rör sig. Den påminner därmed lite om ett husdjur.

Kärnan i Cocorobo är Cocoro engine, som den artificiella intelligensen kallas, och robotdammsugaren är den första produkten i en planerad serie av robotar som kan kommunicera med folk. Cocorobo är en sammanslagning av de japanska orden för ”hjärta” och ”robot”.

Röstigenkänningsmotorn är utvecklad av Raytron och den kan ge dig svar på röstkommandon via förinspelade fraser på japanska i två dialekter samt kinesiska och engelska. Den har dessutom inbyggt stöd för Wifi och man kan därför se status och fjärrstyra den över internet via en mobilapp som finns till både iOS och Android. Man får då en realtidsvideoström via robotens frontmonterade 1,3 megapixelkamera så man kan se var den kör medan man är hemifrån. Den har en lysdiod som kan användas när det är dåligt ljus och man kan dessutom be den ta fyra foton där den roterar 90 grader efter varje foto.

Robotdammsugaren har tre ultraljudssensorer som är placerade på framsidan med 45 graders mellanrum. Till skillnad från vanliga infraröda avståndssensorer, som de flesta robotdammsugare använder, kan man med ultraljud även upptäcka och undvika att köra in i glas och svarta möbler. Den har en extra kraftfull sugförmåga via ett egenutvecklat system från Sharp och kan med hjälp av en turbofläkt på 14.000 rpm suga upp smuts mellan golvspringor och liknande. Batteriet ska dessutom räcka i tre år, eller för 1.200 laddningar.

Sharp planerar att släppa mjukvaruppgraderingar framöver som gör att Cocorobo får nya förmågor och via USB-porten ska man även kunna koppla in extern hårdvara som gör att robotsammsugaren till exempel kan slå på luftkonditioneringen, släcka lyset eller sätta på teven.

Cocorobo kommer inledningsvis i två versioner; RX-V100 för motsvarande 1.600 dollar (knappt 11.000 kronor) och RX-V80, med färre finesser, för 1.100 dollar (7.400 kronor). Den kommer börja säljas i Japan i början av juni 2012 och därefter lanseras i Kina och andra asiatiska länder. Om den kommer till USA och Europa är ännu inte bestämt.

Fler foton finns på Diginfo

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Hemrobotar, Robotdammsugare, Sociala robotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.