TurtleBot ska hämta maten åt äldre

Igår sände Tvärsnytt i SVT ett inslag om robotar inom äldreomsorgen och hade besökt Ängens forskningslägenhet i Örebro där det både rullade runt en Giraff och en TurtleBot.

Forskningslägenheten invigdes för ganska exakt ett år sedan och är ett samarbete mellan Örebro universitet, Örebro kommun, landstinget och ett stort antal företag. I lägenheten utvecklas, testas och visas nya tekniska lösningar avsedda för att äldre ska kunna bo kvar hemma längre. I inslaget intervjuas bland annat Amy Loutfi, docent i datavetenskap vid AASS (Applied Autonomous Sensor Systems) på Örebro Universitet.

Utöver telenärvaroroboten Giraff, som vi nu sett i ett antal inslag i SVT, visas även en TurtleBot som fick agera butler genom att följa efter en person (som spåras via Kinectsensorn) med en tallrik mat. Man intervjuar även en indisk utbytesstudent som berättar att han arbetar med hur man ska få roboten, som ju saknar armar och grippers i originalutförande, att överlämna mat eller andra föremål på egen hand till en person.

En annan robotplattform som påminner mycket om TurtleBot är Microsofts Eddie och här ovan visas just en ”follow me”-applikation som har till enda uppgift att följa efter en person hela tiden. Bra ifall man har händerna fulla eller svaga händer så man inte orkar bära en tung mattallrik till teven.

Tvärsnytt

SE ÄVEN: