Husqvarna vidtar rättsliga åtgärder mot Worx Landroid


Husqvarna drar nu igång en rättslig process mot tillverkaren av lågprisrobotklipparen Worx Landroid som påstås inkräkta på patent från Automower.

Husqvarnakoncernen anklagar Positec Germany GmbH, som tillverkar Worx Landroid, för intrång i två av Husqvarnas patent för robotgräsklippare och vidtar nu rättsliga åtgärder.

Vi är numera vana vid olika patentstrider inom bland annat smartphonevärlden, där en mängd tillverkare slåss om marknadsandelarna, och i år har det formligen poppat upp nya märken och modeller på robotgräsklipparmarknaden. Worx Landroid är ett av dessa nya märken och prismässigt ligger den 4.000 – 5.000 kronor under Husqvarnas billigaste modeller, trots att den påminner mycket om Automower. Såpass mycket att Husqvarna nu stämmer det tyska bolaget Positec, som äger varumärket Worx, för patentintrång.

Hans Linnarson, VD och koncernchef för Husqvarnakoncernen, säger i ett pressmeddelande:

– Vi har haft stor framgång med robotgräsklipparen Automower och vi välkomnar andra tillverkare att hjälpa oss med att få robotgräsklipparmarknaden att växa. Dock måste andra tillverkare utveckla sina egna lösningar och inte otillåtet använda andras patenterade teknik. Vi har investerat mycket kraft och resurser under mer än 15 år i robotgräsklippare och kommer aktivt att försvara vår teknologi mot patentintrång.

Som bekant kan dessa patentstrider dra ut på tiden med rättsprocesser som pågår i flera år. Därför kan vi förmodligen förvänta oss att Worx Landroid kommer kunna säljas som vanligt (åtminstone i Sverige) under sommaren. Om Worx Landroid inkräktar på Husqvarnas patent eller ej och vad som i sådana fall blir utfallet av detta återstår att se.

Svenska Husqvarna får ses som en pionjär inom robotgräsklippare och lanserade sin första modell redan 1995. Sedan dess har man sålt runt 200.000 robotgräsklippare och är nu inne på sin tredje generation i form av Automower 305 och Gardena R40Li.

SvD, Affärsvärlden

  • lickystick111

    gräslikt