MIT utvecklar också robotgepard åt DARPA

I början av mars släpptes den första videon på Boston Dynamics robotgepard Cheetah som slog hastighetsrekordet för springade robotar på ben. En annan robotgepard utvecklas parallellt, vid MIT Biomimetic Robotics Lab, inom samma DARPA-program.

Den robot som nu visats upp i videoklipp kan ännu inte springa men däremot trava i rask takt. Den är dessutom anatomiskt mer korrekt än Boston Dynamics variant som bara har två leder per ben. MIT-robotgeparden har både en ryggrad som ser mer ut som den verkliga förlagan och ett huvud som kanske inte fyller någon funktion, men gör mycket för intrycket. Som grädde på moset har de även satt fast lite ”gepardpäls” på roboten.

Pelle svanslös robotkusin är även huvudlös på denna bild, men stilig är han.

Ovan ett foto på MIT Cheetah robot som fortfarande är en tidig prototyp. Enligt skisserna verkar det som den även kommer få en svans framöver. Här nedan finns några videoklipp där den går och travar på ett löpband och förhoppningsvis kommer vi få se även denna robotgepard springa så småningom. Kanske kan det bli en stor sport om några år att anordna tävlingar med fyrbenta robotar och satsa pengar på dessa, för den som tröttnat på häst- och hundkapplöpning.

En datorrendering som avslöjar hur robotgeparden kan komma att se ut när den är färdig.

Robotgeparden travar

Robotgeparden travar igen

Roboten går.

Roboten står stilla och håller balansen när den utsätts för lättare knuffar.


Den kan hoppa rakt upp också även om det behövs en del finslipningar på själva landningen.

Foto & video: MIT Biomimetic Robotics Lab

SE ÄVEN: