Veckans videor: Rysk android, ICRA 2012, Robonaut m.m.

En rysk motsvarighet till Geminoid-androiderna är under utveckling av en grupp som kallar sig Russia-2045.

14-18 maj hölls ICRA 2012 (IEEE International Conference on Robotics and Automation) i Saint Paul, Minnesota och ett videokollage med flera av robotarna som visades upp där kan ses nedan.

Bland visades Nasas Robonaut 2, Darpas ARM-robot, PR2 och Turtlebot från Willow Garage, Recon Scout, kirurgiroboten DaVinci med flera.


En grupp som kallar sig Russia-2045 har visat upp en människoliknande robot som påminner mycket om Geminoid-serien och de har storslagna planer för framtiden. Lite överdrivet optimistiska planer dessutom när de talar om att det redan 2015-2020 ska finnas tankestyrda robotavatarer (likt i filmen Surrogates) som dessutom ska vara lika vanliga som bilar. Här nedan kan androiden samt deras reklam-/propagandafilm för Global Future 2045 skådas.


På ICRA 2012 visades som sagt Nasas Robonaut 2 och Darpas ARM-robot upp. I videoklippen nedan får vi en närmare titt på hur de fungerar. I den första videon demonstreras Robonauts armar. Den plockar upp objekt helt autonomt och använder bara så mycket kraft som behövs och man kan därför lätt stoppa dess armar med sina händer.

I nästa video berättar Patrick Rowe from RE2, som utvecklar ARM-roboten på uppdrag av Darpa, hur den tvåarmade ARM-roboten ”Robbie” fungerar. Ett av målen i Darpa ARM program är att en tvåarmad ARM-robot ska kunna klara såpass komplicerade uppgifter som att byta däck på en mindre bil.


Roboten PR2 från Willow Garage lär sig ständigt nya saker och denna gång hade man samlat alla PR2-utvecklare på National Robotics Week vid Carnegie Mellon University’s Robotics Institute och gav dem i uppgift att skola PR2 till ”bartender”.


Slutligen en teaser för en dansgrupp som består av två människor och två ABB-robotar. Läs mer på Gizmodo.