TurtleBot 2 premiärvisad på ROSCon 2012

I början av april 2011 lanserade Willow Garage sin TurtleBot och nu, ett drygt år senare, har den fått en efterföljare med bland annat en helt ny basplattform.

Det var på robotutvecklarkonferensen ROSCon 2012 som en prototyp av TurtleBot 2 avtäcktes. Företaget som utvecklar den är sydkoreanska Yujin Robot, som bland annat tillverkar robotdammsugaren iClebo och precis som iRobot Create är baserad på Roomba är Kobuki baserad på iClebo. Nu har de, i samråd med Willow Garage, Clearpath Robotics och I Heart Engineering, tagit fram en ny, mobil basplattform för TurtleBot kallad Kobuki.

Eftersom TurtleBot 2 gjorts kompatibel med föregångaren kan de som redan har första generationens TurtleBot köpa enbart Kobukibasen som man ersätter Create med. Förhoppningsvis kommer TurtleBot 2 även kunna ladda sig själv, vilket är ett måste för en autonom robot som ska kunna köra dygnet runt och klara sig själv när man inte är hemma och kan sätta den på laddning.

Bland nyheterna märks bland annat:

  • Odometristöd för hjulen, som ger betydligt bättre lokaliseringsförmåga.
  • Integrerat, fabrikskalibrerat gyro.
  • Kraftfullare batteri (Li-Ion på 2200 mAh eller 4400 mAh) och möjlighet att koppla till ett extrabatteri som ger dubbla drifttiden.
  • Enklare tillgång till hårdvaran där portarna samlats på fronten. Vid laddning laddas både batterier och laptop samtidigt.
  • Nyttolasten är 5 kg på hårt golv och 4 kg på matta.
  • Kinectsensorn kommer förmodligen bytas ut mot den smidigare och aningen bättre Asus Xtion Pro Live, som bland annat roboten Q.Bo har stöd för.
  • Tåligare konstruktion.

Kobuki är dessutom snabbare än den nu tio år gamla Create. På pappret har den en topphastighet på 50 cm/s, men enligt IEEE Spectrum går den snabbare än så och är tystare än Create. Den rullar dessutom snabbare baklänges av någon anledning. Utöver detta har den, precis som Create, tre krocksensorer (vänster, mitten och höger), trappsensor, programmerbart ljud, lysdioder och touchknappar.

En annan viktig faktor bakom beslutet att byta ut Create mot Kobuki har att göra med att Create inte får säljas utanför USA, vilket beror på att det saknas elektronikcertifiering för den samt att den inte är anpassad för 220 volt. Med Kobuki öppnas därför nya marknader i Asien och Europa.

Via en panel på fronten till Kobuki kan man lättare koppla in sig på all hårdvara.

Målet är att påbörja produktionen av TurtleBot 2 i september och priset uppges vara detsamma som för TurtleBot 1 (1.500 dollar eller drygt 10.000 kronor) plus kostnaden för de nya komponenterna. Specifikationerna (som är preliminära och kan komma att ändras) kan läsas i detalj här.

Kobuki, IEEE Spectrum

SE ÄVEN: