Canon vill helrobotisera kameratillverkningen till 2015

Nästa gång du köper en ny digitalkamera kanske den är byggd av robotar. Så snart som 2015 kan robotar nämligen helt och hållet ha tagit över tillverkningen av digitalkameror hos Canon.

Det var vid ett pressmöte förra veckan som Canons talesman Jun Misumi avslöjade planerna. Syftet med robotiseringen är att få ner produktionskostnaderna och robotar kan som bekant jobba dygnet runt utan rast eller lön och klagar inte över monotona arbetsuppgifter.

Flera japanska företag har på senare tid flyttat sin produktion utomlands, främst till Kina, Indien och övriga Asien där arbetskraften är billigare, men genom automatisering kan man behålla arbetstillfällena inom det egna landet.Robotiseringen kommer ske under de närmaste åren och till 2015 räknar man med att tillverkningen ska ha tagits över helt av robotar, enligt Misumi. Han var dock tydlig med att det inte kommer innebära personalnedskärningar hos Canon:

När maskiner blir mer sofistikerade kan människor förflyttas till andra arbetsuppgifter.

Sedan sent 90-tal har Canon, i likhet med andra tillverkare, infört produktion i ”celler” där ett arbetslag eller en enskild arbetare monterat en större del, istället för att utföra en enkel uppgift om och om igen. På senare år har dock robotar blivit en så stor del av dessa celler att Canon kallar det ”människa-maskin-cell” och med tiden kommer den mänskliga inblandningen i cellerna ha fasats ut helt, enligt Canon.

Japan Today, Yahoo News, Ny Teknik

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Industrirobotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.