Bosch Indego – första intelligenta robotgräsklipparen

Majoriteten av alla robotgräsklippare idag klipper gräset i ett slumpmässigt mönster utan att ha koll på var de klippt tidigare. Detta har Bosch nu ändrat på genom lanseringen av den intelligenta robotgräsklipparen Indego 10, vilket även är deras första produkt i denna kategori.

Via en ny (GPS-baserad?) teknik de kallar logicut håller robotklipparen reda på var den tidigare åkt och klipper, till skillnad från övriga robotgräsklippare, i raka linjer istället för att åka kors och tvärs på måfå. Detta gör att den kan få gräsmattan klippt upp till fyra gånger snabbare.

Det är oklart exakt vilken typ av sensorer Indego använder för att lokalisera sig på gräsmattan, men om den är GPS-baserad kompletteras den förmodligen med andra sensorer eftersom en vanlig GPS inte har så hög noggrannhet att man kan mäta positionen ner på decimeternivå. Det skulle även kunna röra sig om en lokal ”GPS” i laddningsstationen. Det finns förvisso redan sedan tidigare GPS i vissa dyrare modeller av andra robotgräsklippare, men då har GPS:en endast använts som en del av stöldskyddet.

Robotgräskliparen Indego har fått de klassiska Boschfärgerna.

Bosch Indego 10 klarar att klippa gräsmattor upp till 1.000 m² och tack vare logicut får den mer klippt på kortare tid. På en uppladdning ska Indego klara av att klippa 200 m² på en laddning och behöver sedan ladda i 50 minuter. Därefter hittar den tillbaka där den hölls och fortsätter att arbeta, likt flera robotdammsugare länge gjort. Vi är vana vid att robotgräsklippare åker kors och tvärs över gräsmattan utan att veta var de redan klippt, men nu börjar de alltså äntligen bli intelligentare och fler tillverkare lär haka på. Det ska, enligt Bosch egna siffror, ta 10 timmar för Indego 10 att klippa 1.000 m², vilket är avsevärt snabbare än övriga robotgräsklippare på marknaden.

En annan finess med Indego är att den via sensorer automatiskt känner av underlag och hinder som grus eller träd och anpassar sig därefter. Ligger det till exempel leksaker på tomten känner robotgräsklipparen av detta och kör runt. Den har dessutom en inbyggd SD-kortläsare via vilken man kan uppdatera mjukvaran i den efter att ha laddat hem uppdateringar från internet. Som vi är vana vid numera har även denna robotgräsklippare stöldskydd i form av PIN-kod och larm. Ljudnivån är på 75 dB (2013 års modell), vilket kan jämföras med 64 dB för Husqvarna Automower 220AC.

Genom att klippa i raka linjer, istället för kors och tvärs, klipper Bosch Indego upp till fyra gånger snabbare.

Bosch Indego säljs redan i Danmark och runt vecka 27 verkar det som den kommer börja säljas i Sverige till ett pris av 14.995 kronor. Det gör att den prismässigt hamnar på samma nivå som bland annat Husqvarna Automower 305 och Stiga Autoclip 145. På Bosch verkar man gilla robotar då man även har en egen PR2-robot som vi tidigare sett hämta läsk ur kylen i samarbete med en Turtlebot-servitör. De var även en av huvudsponsorerna till ROSCon 2012 som hölls nyligen.

Specifikationer för Bosch Indego (uppdaterade för 2013 års modell):

 • Batteri: Li-Ion 32,4V 3,0Ah
 • Laddningstid: 50 min
 • Klipptid: 50 min
 • Ljudnivå: uppmätt: 72 dB(A), garanterad: 75 dB(A)
 • Klippbredd: 26 cm
 • Klipphöjd: 2-6 cm
 • Klippyta: 1.000 m² (+/–20%)
 • Klippyta per laddning: 200 m²
 • Antal knivar: 3 st
 • Lutning: 35%
 • PIN-kod: Ja
 • Medföljandende slinga: 150 m
 • Medföljande märlor: 300 st
 • Minne: 16 MB
 • Vikt: 11,1 kg


Reklamfilmer i all ära, men så här fungerar den till vardags på en vanlig svensk gräsmatta.

Bosch Indego, Bosch pressmeddelande, Bosch Indego produktblad

Det här inlägget postades i Hemrobotar, Robotgräsklippare och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.