Landroid – ny robotgräsklippare till lågt pris

Det fortsätter att dyka upp nya robotgräsklippare på den svenska marknaden i år. En ny uppstickare är Worx Landroid som även är en av de billigaste och säljs för 8.995 kronor 4.995 kronor av lågprisvaruhuset Jula.

Under 2011 var man lyckligt lottad om man hittade en robotgräsklippare under 10.000 kronor, men i år har priserna sjunkit och även om de flesta modeller ligger mellan 10.000 – 20.000 kronor finns en handfull som kostar mindre än 10.000 kronor. Worx Landroid som säljs av Jula kostar endast 8.995 kronor 4.995 kronor trots att den klarar att klippa hela 1.500 m². Det kan jämföras med robotklippare som kostar flera tusenlappar mer men ändå bara klarar att klippa 400 – 800 m². Detta gör förstås Landroid till ett intressant lågprisalternativ.

Uppdatering 25 juli 2013: Jula drog först tillbaka Worx Landroid ur sitt sortiment i samband med Husqvarnas rättsliga process mot tillverkaren. Nu är den dock tillbaka igen och rejält prissänkt ner till 5.995 kronor.

Förutom priset och den väl tilltagna klippytan, som bör räcka för de flesta radhus- och villaägare, skiljer sig Landroid från andra robotgräsklippare genom att den inte kräver en särskild guidekabel för att hitta tillbaka till laddningsdockan. Detta sparar lite arbete vid installationen men kan göra att den måste köra en längre sträcka varje gång den ska ladda sig.

Precis som Husqvarna Automowers robotklippare klipper Landroid med tre utbytbara knivar som skruvas fast på en rund platta på undersidan. Den kan även stöldskyddas med PIN-kod. Registrerar man klipparen på Landroids hemsida kan man spara PIN-koden där, ifall man skulle glömma bort den. Landroid klarar lutningar på upp till 35% (20 grader), vilket är lägre än Zucchettis (Ambrogio, Wiper, Stiga, Lizard) billigaste modeller, men mer än Husqvara Automower 305 klarar.

 

Det går självklart att schemalägga vilka dagar och tider Landroid ska klippa och den är såpass tystgående (57 dB) att man även kan låta den arbeta nattetid. Tillverkaren Worx stoltserar även med en algoritm de kallar AIA (Artificial Intelligence Algoritm) som ska göra Landroid smartare och därmed klippa upp till 30 procent snabbare än andra robotgräsklippare, eller ”Alla robotar är dumma – Men Landroid är mindre dum än de andra” som de beskriver det på sin hemsida. Det hela bygger på att Landroid känner av infallsvinkeln när den kör in i ett objekt eller över slingan och vänder då på ett sätt som gör att den inte studsar runt lika mycket i onödan. Hur det hela fungerar i praktiken kan ses i videon nedan.

När det börjar regna känner Landroid av detta via sin regnsensor och återvänder till laddningsdockan. Detta gör den dock inte för att den inte tål regn, utan för att det inte ger lika bra klippresultat att klippa vått gräs. Som med i princip alla robotgräsklippare känner den av om den välter eller blir upplyft och stannar då genast skärbladen.

En stor nackdel är att första generationens Landroid enligt uppgift ej ska gå att använda om din granne också har en robotgräsklippare med sin slinga inom 4,5 meter från din egen. Så länge din granne inte har någon robotgräsklippare (eller en utan slinga) är det dock inga problem. Om man lyckas skärma av signalerna från grannens slinga kan det dock fungera ändå. Förhoppningsvis är tillverkaren medveten om detta problem och har en lösning på gång.

3D-animation som visar hur Landroid fungerar.

Specifikationer för Worx Landroid:

 • Körtid: 1,5 timmar
 • Laddningstid: 2,5 timmar
 • Klippyta: 1.500 m²
 • Motortyp: 2 st borstlösa (vilket t.ex endast finns i Zucchettis modeller över 30.000 kronor)
 • Ljudnivå: 57 dB (Ambrogio L75 Deluxe och Husqvarna Automower 305 ligger på 65-66 dB)
 • Säkerhet: Larm och PIN-kod
 • Klipphöjd: 20-60 mm
 • Klippbredd: 220 mm
 • Vikt: 14,5 kg

I paketet ingår:

 • Laddningsstation
 • Själva robotgräsklipparen
 • Strömsladd med AC/DC-transformator
 • 9 extra knivar (byts 3 åt gången)
 • 6 spikar för montering av laddningsstationen
 • Märlor för montering av begränsningsslingan
 • 200 meter slingkabel
 • Avståndsmätare
 • Instruktionsbok, snabbprogrammeringsguide och installationsguide

Här finns en jämförelsetabell (PDF) mellan Worx Landroid och Gardena R40Li.

SE ÄVEN:

 • Robert Persson

  Jag installerade en Landroid hos mig far igår. Den verkar fungera kanonbra. Jag har i och för sig inte någon annan att jämföra med :)
  Fördelar:  Manualer och display på svenska.
    Lätt att installera laddstation/gränskabel samt göra ändringar i inställningarna
    Den känns välbyggd o är tyst
  Nackdelar:
    Det kan som sagt tid ta tid för den att gå tillbaka till laddstationen (den följer gränskabeln
     motsols till stationen. Börjar den precis till vänster om stationen kommer den att gå hela
     slingan runt).
    ..men det gör väl inte så mycket? Bara den hinner tillbaka innan batteriet är helt slut :)Det var ju jättekul med en sån här liten robot. Jag funderar på att köpa en till vår gräsplätt på 20m2, men det ser kanske dumt ut ;)