Festos robothand kraftförstärker och ger känsel på distans

Tyska Festo har gjort sig ett namn genom sina bioinspirerade robotskapelser i form av bland annat flygande maneter, robotsnablar och robotfågeln SmartBird. Nu har de visat upp sin senaste skapelse ExoHand, en kraftförstärkande robothand som både kan fjärrstyra en extern robothand och kontrolleras med tankekraft.

Festos ExoHand påminner mycket om Nasas och svenska Bioservos robothandskar genom att den ger extra handstyrka och uthållighet åt bäraren. Men till skillnad från dessa är Festos konstruktion en exoskeletthand som sitter utanpå den vanliga handen och den kan dessutom överföra rörelserna till en extern robothand som imiterar handens rörelser exakt. Detta gör att man kan manipulera objekt på distans, vilket är bra om det handlar om objekt som är giftiga, radioaktiva eller har extrema temperaturer.

ExoHand har dessutom force feedback så man känner objektet fast man inte håller i det rent fysiskt. Man skulle även kunna styra handen över internet så till exempel någon som sitter i USA kan plocka upp och känna ett föremål i ett japanskt kärnkraftverk.

Några andra användingsområden för exohanden är bland annat monotona och påfrestande monteringsjobb inom industrin samt rehabilitering av strokepatienter då den kan användas som en aktiv ortos och även styras via hjärnsignaler. Det räcker alltså för en strokedrabbad att tänka sig hur handen öppnas så tolkas signalerna av ExoHand som öppnar handen. Festo nämner även att ExoHand, som drivs av åtta pneumatiska aktuatorer, har potential för kommande servicerobotar.

Festo

SE ÄVEN: