Veckans videor: Musik, äldrevård, kaffe och robotuppror


En kvartett partnerrobotar från Toyota redo att framföra ett musikaliskt stycke.

Även denna vecka blir det robotar från Toyota, fast den här gången spelar de musikinstrument istället för volleyboll. Det handlar om Toyotas partnerrobot som finns i fem olika modeller och dessutom kan springa i en hastighet av 7 km/h.

Det blir även en pedagogisk, animerad film som visar hur man överlever ett robotuppror, R2-D2-kaffebryggare och så ett inslag från SVT om robotar inom äldrevården som togs upp i söndagens Agenda.


Första framträdandet av Toyotas partnerrobot 2003 där den imponerade på publiken genom att spela trumpet förbluffande naturtroget. Fem år senare visade Toyota upp en fiolspelande partnerrobot.


2005 visade Toyota upp en hel robotkvartett som spelade bleckblåsinstrument och trummor.


Ett Star Wars-fan har byggt en kaffebryggare som liknar den klassiska R2-D2-roboten från filmerna. Den är byggd av gamla skrotdelar och kallas R2-D2 Dark Roast Edition. Fler bilder på kaffebryggaren finns här.


Zombier och vampyrer är väldigt populära på TV nu, men ärligt talat finns de ju inte på riktigt och är därför inget att frukta. Robotar däremot finns på riktigt och har även de skildrats flitigt i filmer och TV-serier. Intelligenta robotar som försöker ta över jorden är ett populärt tema där Terminatorfilmerna förmodligen är de mesta kända i genren. Nedanstående animerade film från Epipheo förklarar på ett pedagogiskt vis hur man på bästa sätt skyddar sig från robotar som löper amok. Till sin hjälp har de rådfrågat Daniel H. Wilson, författare till den bästsäljande boken Robopocalypse. Han har även skrivit boken ”How to survive a robot uprising”, på vilken den animerade filmen baseras. En filmatisering av Robopocalypse, i regi av Steven Spielberg, planeras dessutom att släppas 2013.


I söndagens Agenda i SVT handlade det om bristen på framtida vårdpersonal och om hur robotar inom äldreomsorgen i Sverige redan är verklighet idag, i bland annat Västerås kommun. Robotarna Giraffen och Bestic visades i ett inslag under rubriken ”Robotar i äldrevården redan verklighet”. Hela Agenda kan ses här.

Det här inlägget postades i Debatt, Hälsorobotar, Hemrobotar, Humanoida robotar, Sverige, Telenärvaro, Veckans videor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.