Roboten HRP3L-JSK kan parera knuffar och hoppa jämfota


HRP3L-JSK kan både parera sparkar och hoppa jämfota nästan en halvmeter upp i luften.

Forskare vid Tokyo universitets JSK-labb har modifierat en bipedal HRP3L-robot och lyckats få den att kunna parera knuffar samt hoppa jämfota hela 44 centimeter upp i luften. Nu planerar utvecklarna att ställa upp med den i DARPA Robotics Challenge.

Att sparka på robotar kanske kan tyckas dumt, men robotar är tunga saker och våra benmuskler är kroppens kraftigaste. Vi har sett BigDog parera sparkar och nu har även HRP3L-JSK, som roboten heter, klarat av detta på endast två ben.

Normalt krävs klumpig hydralik för att hantera stora vridmoment, men JSK har utvecklat en smidigare lösning med elektriska högspänningsmotorer som drivs via en kraftfull kondensator på 13,5 farad. Den kan, till skillnad från vanliga batterier, kräma ur sig mycket ström på kort tid och är dessutom pålitligare. Det är Junichi Urata med forskarkollegor vid Tokyo universitets JSK-labb som under ledning av professor Masayuki Inaba jobbar med denna nya lösning.

Tack vare denna lösning kan den 53 kilo tunga roboten röra sig med över 1.000 grader per sekund med ett vridmoment på 350 Nm i knäleden. Med andra ord skulle den kunna sparka tillbaka rätt rejält själv. Den kan dessutom hoppa jämfota 44 centimeter upp i luften. Däremot verkar det vara en del arbete kvar för att få den att kunna landa säkert efter hoppet.

För att kunna parera knuffar och sparkar beräknar robotens mjukvara varje millisekund 170 möjliga positioner för fotplacering och väljer den mest optimala för att inte tappa balansen. Junichi Urata verkar även ha fått upp ögonen för DARPA Robotics Challenge och har nu satt ihop ett team som påbörjat framtagandet av robotarmar och sensorer, eftersom HRP3L-JSK ännu bara består av ett par ben.

IEEE Spectrum, JSK

Det här inlägget postades i Humanoida robotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.