Veckans videor: Volleybollspelande robot, robotetik m.m.


Tro det eller ej, men denna volleybollspelande robot från Toshiba fanns redan 1997.

I december kunde vi läsa om ”We robot” som är en konferens, arrangerad av Miami School of law vid Miami universitet, med syftet att debattera robotar ur ett etiskt och juridiskt perspektiv.

Vem bär ansvaret om en autonom bil krockar till exempel? Den 21-22 april 2012 hölls konferensen och flertalet videoklipp från den har lagts upp. Här nedan kan ni se en paneldebatt på ämnet ”Social issues in robotics” som avhandlar bland annat sexrobotar och robotar som förhörsledare.

Ännu fler videoklipp från konferensen kan ses här.

Olika Transformersrobotar har vi sett genom åren, men detta måste ändå vara en av de bättre. Det är Kenji Ishida från JS Robotics som satt ihop denna robot som nu är uppe i sin åttonde version och drivs av 22 servon.

I början av 2012 visades nya AR.Drone 2.0 upp. Utvecklarna har även släppt ett SDK så den som vill kan skapa betydligt mer avancerade tillämpningar med quadrotorn. I filmen nedan ser vi några exempel, bland annat några som gjort farkosten helt autonom.

Dessa självlysande, myrliknande robotar har endast programmerats med två enkla regler: Följ ljuset och byt riktning vid en kollision. Trots detta skapar de ganska fascinerande ljusmönster när de sätts ihop i en större svärm. Läs mer på New Scientist.

Redan 1997 skapade Toshiba denna volleybollspelande robot som via sina kameraögon läser av bollens position 60 gånger per sekund. Den kan både serva och skaka hand med sin motståndare efter matchen. Läs mer på Plastic Pals.

  • Lars

    Detta är oerhört imponerande – undrar var detta skall sluta?
    http://www.native-translator.se/  Vi översätter bland annat tekniska dokument men detta vore det trevligt att arbeta med.