Hummingbird – nytt robotbyggarkit för barn och nybörjare

I måndags började den nya, lättanvända robotbyggsatsen Hummingbird från BirdBrain Technologies att säljas. Den riktar sig främst till barn från 10 år och uppåt men passar lika bra för vuxna nybörjare som vill bygga sin första, enklare robot.

Själva kärnan i byggsatsen är Hummingbirdstyrkortet dit man kopplar in alla sensorer och aktuatorer. Hummingbird Robotics Kit är en spinoff-produkt på Carnegie Mellons CREATE Lab och programmeringen görs i CREATE Lab Visual Programmer som är en väldigt lättanvänd visuell miljö liknande den för Lego Mindstorms. I videon nedan gås samtliga komponenter i byggsatsen igenom.

Hummingbird är uppdelat i fyra olika underkit som säljs separat:

  • Control. Utöver själva styrkortet, som samtliga underkit innehåller, ingår nätadapter för att driva motorer och servon, USB-kabel för att koppla Hummingbird till datorn samt en skruvmejsel för att lättare kunna koppla in kablarna till styrkortet.
  • Light & vibration. Åtta enfärgade lysdioder (två av varje färg; grön, röd, gul och orange) och två trefärgade lysdioder (som gör att man kan skapa regnbågens alla färger i princip). Det ingår även två vibrationsmotorer, liknande de som sitter i mobiltelefoner.
  • Motion. Fyra stycken HiTech HS-311-servon med fyra tillhörande förlängningskablar och två vanliga DC-motorer.
  • Sensing. Innehåller sensorer för att känna av ljus, temperatur, ljud och avstånd. Det följer även med ett vred (vridpotentiometer) för att kunna ställa in graden av känslighet med mera. Fler sensorer kan komma att dyka upp framöver.

BirdBrain har lagt upp tre videor för att demonstrera vad för sorts robotar man kan skapa med deras Hummingbird Robotics Kit. Den första är enkel, den andra medelsvår och den sista är den mest avancerade som är en drake, byggd av kartonger, som bland annat kan känna av från vilket håll någon närmar sig den och då börja hugga med sin drakmun. Draken ska ha tagit sex timmar att bygga.

En nackdel är att Hummingbird än så länge måste vara ansluten via USB till en dator för att kunna fungera, men BirdBrain skriver att de håller på att ta fram en trådlös lösning. Priset för ett Hummingbird Robotics Kit är 199 dollar (drygt 1.300 kronor) men ju fler man beställer desto lägre blir styckpriset (ned till 169 dollar per byggsats om man beställer 25 eller fler).

BirdBrain planerar även att släppa ett API och bibliotek som gör det möjligt att programmera Hummingbird i Java, Processing och Python. Dessutom är Hummingbird och dess firmware öppen för den som vill att hacka och modifiera dessa för icke-kommersiellt bruk.

BirdBrain Technologies, Hummingbird Robotics Kit

SE ÄVEN: