Roboten HERB kan mikra maten åt dig

Många drömmer nog om en robot som kan laga mat åt dem. Nu finns det i alla fall en som kan mikra färdigmat åt dig. En fördel är ju dessutom att roboten inte behöver grytlappar när den hanterar rykande het mat.

HERB (Home Exploring Robot Butler) är en robotbetjänt från Intel som ska kunna fungera som hjälp i hemmet. Den har utvecklats sedan 2008 och har nu lärt sig att stoppa in en förpackning färdigmat i mikrovågsugnen, starta ugnen och sedan öppna luckan och ta ut maten. Perfekt för den som är för lat för att göra det själv och har ett par miljoner som ligger och skräpar.

Det hela har dock bara skett i labbmiljö än så länge, så de lär dröja ytterligare några år innan vi ser robotar hjälpa till hemma i våra kök. Det är dock inget specialdesignat kök som använts utan forskarnas egna på Personal Robotics Lab vid Carnegie Mellons robotinstitut där HERB lärt sig mikra mat i ett projekt lett av grundaren professor Siddhartha Srinivasa. Roboten har en modifierad Segway som mobil bas och två Barret-robotarmar med tre fingrar vardera att greppa saker med. Som visuella sensorer har den en laserscanner (LIDAR) och Kinectsensor.


Video från 2010 där HERB greppar flaskor.

Vi kan tycka det är en banal sak att mikra lite mat, men det innebär flera knepiga moment för en robot. Dels ska den lyckas identifiera matförpackningen, hitta ett säkert sätt att greppa den och sedan beräkna en bana för att flytta objektet utan att kollidera med saker. När den värmda maten sedan överlämnas till den person som ska äta känner roboten via sina sensorer av när denne försöker ta maten och släpper då greppet.

CMU Personal Robotics Lab, FastCompany