Agenda i SVT om robotar inom militären


USA satsar mångmiljardbelopp på obemannade flygplan och andra former av militära robotar. På bilden en av tull- och gränsbevakningens MQ-9 Reaper, även kallad Predator B. Foto: Wikimedia

I gårdagens Agenda i SVT handlade det bland annat om den ökande användningen av drönare och andra robotar inom militären. Fokus låg på de etiska aspekterna och riskerna med att den nya tekniken kan missbrukas.

Det handlade främst om drönaren Reaper men Agenda visade även klipp på flera andra robotar, däribland BigDog, den japanska flygande robotbollen och olika quadrokoptrar. I USA satsas mångmiljardbelopp på utveckling av olika typer av militära robotar, teknik och kunskaper som även skapar spinoff-produkter för den civila marknaden. Andra benämningar för drönare är UAV (Unmanned Aerial Vehicle) eller UAS (Unmanned Aircraft Systems), där det sistnämnda även omfattar tillhörande enheter på marken.

Efter inslaget intervjuas Jan Hallenberg, professor Försvarshögskolan, som bland annat får frågan om han tror Iran kommer lyckas kopiera den amerikanska drönare av modell RQ-170 de lagt beslag på. Han anser dock att det handlar om allt för avancerad teknik för att Iran ska lyckas skapa en identiskt fungerande drönare.

Hallenberg berättar även att det finns en stor civil marknad för drönare och redan idag finns 50 företag i USA som tillverkar 150 olika modeller. Sedan tidigare använder både gränsbevakningen och polisen i vissa delstater drönare i bevakningssyfte och en ny lagstiftning för i år och i synnerhet 2015 gör att även privata aktörer får börja använda drönare. På frågan om dessa obemannade robotplan kommer att komma till Sverige svarar Hallenberg utan att tveka ”Absolut!”.

Se hela Agenda här till och med den 3 juli 2012.

SVT

SE ÄVEN: