Små robotleksaksbilar åker där du ritar

Allt billigare sensorer har nu gjort att robotteknik letat sig in i många leksaker, som denna linjeföljande bil.

Linjeföljande robotar är populära att tävla med, men om du inte har kunskapen eller pengarna att bygga en egen robot finns det billigare alternativ i form av små leksaksrobotbilar med samma förmåga.

Leksaksmarknaden är en tacksam arena för robottekniken eftersom kraven inte alls är lika höga som vid andra kommersiella robotar och leksaker behöver heller inte utföra något nyttigt, bara vara underhållande. Tur är väl det för annars skulle många roliga robotidéer endast stannat kvar i labben. Sjunkande priser på sensorer gör att det kommer allt fler avancerade leksaker och ett exempel på en produkt under hundralappen som bygger på robotteknik är leksaksbilen Inductive car. Via optiska sensorer under bilen kan den följa en linje man ritar med en tuschpenna.

Enligt beskrivningen bör linjen man ritar vara mellan 4 – 10 millimeter för att bilens sensor ska kunna följa den. Man bör heller inte ha för skarpa kurvor så bilen kör av ”vägen”. Roligast blir förstås om man har två eller flera bilar och kan tävla med varandra på samma bana.

Bilen är endast 6,6 centimeter lång och väger 142 gram. I förpackningen ingår, förutom själva bilen, en tuschpenna, fyra stycken knappcellsbatterier, bruksanvisning och ett papper med en färdigritad bana man direkt kan testköra bilen på. Det finns några olika modeller på bilarna, bland annat en sportbil, brandbil och ett lokomotiv.

Inductive car kostar 18 dollar (120 kronor) på Infmetry och i Sverige säljs den för 95 kronor av MrGizmo, som har fokus på iPhone-tillbehör och reservdelar, men även har en del ”gizmos” i sortimentet.

Linjeföljande tävlingsrobotar kan vara riktigt snabba. Här nedan är ett klipp från en av tävlingsgrenarna i Singapore Robotic Games 2009 som visar ett exempel på det.

Lego Mindstorms-robotar är mycket populära i linjeföljartävlingar och för er som är nyfikna på hur man programmerar sin Legorobot att följa en linje finns en tutorial nedan.

SE ÄVEN: