Robot skriver ut möbler av återvunna kylskåp

Den nederländska designstudenten Dirk Vander Kooij har gjort om en industrirobot till en 3D-skrivare som kan skriva ut möbler av nedsmält plast från gamla kylskåp.

Genom att hetta upp plasten från de återvunna kylskåpen så den smälter kan den spritsas ut, ungefär som tandkräm, i en flera hundra meter lång ”orm” som byggs upp lager på lager (så kallad additiv tillverkning) och efter ett tag har en möbel växt fram. Att skriva ut en stol i 3D med denna teknik tar cirka tre timmar. Enligt Kooij är denna metod 40 gånger snabbare än med en traditionell 3D-skrivare och gör att man kan producera 4.000 stolar på ett år. Samma robot kan även fotografera den färdiga möbeln ur en massa olika vinklar och skapar på så vis roterbara bilder av produkterna till webbsidan.

Normalt när man tillverkar plaststolar används gjutformar, men dessa är väldigt kostsamma och lönar sig därför bara vid stora produktionsvolymer. Ska man ändra bara en liten detalj måste en helt ny gjutform skapas. Med en 3D-skrivare kan varje stol bli unik utan att det innebär någon större merkostnad, det räcker att ändra på 3D-modellen i ett CAD-program. Det är dock inga billiga campingstolar han tillverkar. Till exempel kostar hans ”Endless flow low rocking chair” 1.000 dollar (6.700 kronor). ”Endless” syftar på att hela stolen är uppbyggd av en enda sammanhängande ”plastorm”.

Det var för två år sedan, när Kooij höll på med sitt examensprojekt, som han blev inspirerad av en 3D-skrivare. Han fick då tag på en kinesisk industrirobot som han programmerade om till 3D-skrivare. Idag får han åka runt på stora designmässor med sin robot och har även fått motta både Dutch Design Award och DMY Award Berlin. Han har även uppmärksammats i flera medier, bland annat i Mashable, som kan ses i videon här nedan.

Allt mer tyder nu på att 3D-skrivare tycks ha fått sitt genombrott i år och i framtiden lär vi se ännu mer av dem. Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer vi förmodligen få se en uppskalning av tekniken med gigantiska 3D-skrivare som kan skriva ut hela byggnader på liknande sätt som Dirk Vander Kooij idag skriver ut möbler.

Kooij är dock inte ensam om att skapa möbler med hjälp av 3D-skrivare. Här finns några andra som skapat fascinerande möbler med liknande metoder. 3D-skrivartekniken gör det verkligen lättare att experimentera med designen eftersom inga kostsamma gjutformer behövs.

Dirk Vander Kooij, Singularity Hub, Mashable, intervju med Kooij (video)

SE ÄVEN: