SAR-400 är Rysslands svar på Nasas Robonaut

Den humanoida roboten SAR-400 är ryska rymdfartsstyrelsens svar på Nasas Robonaut. Tanken är att den ska börja arbeta ombord på den internationella rymdstationen ISS under 2014.

Det verkar som rymdkapplöpningen är igång igen, fast denna gång handlar det om robotar som ska arbeta i rymden. Både USA, Tyskland och Japan är nu i färd med att utveckla humanoida rymdrobotar. Först ut i rymden blev som bekant Nasas Robonaut 2. Men nu har även Ryssland hoppat på rymdrobottåget med sin SAR-400 som utvecklats av NPO-AT och Central Research Institute of Machine Building (som lyder under ryska rymdfartsstyrelsen) sedan 2005.

Till utseendet påminner ryska SAR-400 mycket om Robonaut, som bara består av en överkropp med en torso, två armar och ett huvud. Likt Robonaut kan även SAR-400 manövreras som en avatar genom att operatören styr robotens huvud, armar och händer via en HUD-hjälm, sensorjacka och ett par specialhandskar. Just dessa handskar skiljer SAR-400 från Robonaut genom att de har haptisk feedback. Med andra ord kan operatören inte bara se och höra vad som sker på distans utan även känna saker roboten håller i händerna. Det underlättar förstås när man ska skruva i skruvar och liknande att känna hur mycket kraft som behövs. Av säkerhetsskäl överförs dock inte allt för starka krafter som skulle kunna innebära klämskador för operatören, till exempel om roboten fastnar med handen i en dörröppning.


Inslag om SAR-400 i ryskt nyhetsprogram.

En del arbete återstår innan SAR-400 är redo att skickas upp i rymden, men i tester som utförts har den redan lyckats dra åt skruvar och öppna luckor och i de videoklipp som släppts kan vi se hur den både löder, hanterar elektriska skruvdragare med mera. Att kunna använda en robotavatar gör arbetet i rymden mindre farligt för de mänskliga astronauterna (eller kosmonauter, som ryssarna kallar det). Man kan nämligen inte traska in och ut hur som helst när det handlar om rymden och dessutom klarar människor bara av att vistas en begränsad tid på utsidan. En robot kan vara där i princip hur länge som helst, bara den har strömförsörjning.

I framtiden finns även planer på att använda SAR-400 på månen och Mars. Dock måste man lösa problemen med den långa tidsfördröjningen i signalerna om man ska kunna ha en fjärrmanövrerad robot. Att skicka signaler mellan Mars och jorden tar cirka 15 minuter med dagens teknik. De ryska forskarna är dock optimistiska vad gäller den saken och dessutom finns planer på att göra roboten autonom så den kan arbeta självständigt.


Datoranimation som visar hur SAR-400 är tänkt att arbeta på utsidan av rymdstationen.

Någon gång under 2014 är tanken att SAR-400 ska börja arbeta på den internationella rymdstationen ISS där den ska utföra farliga arbeten. Kanske kommer den då att skaka hand med Robonaut 2 som redan befinner sig på ISS och då skapa ännu ett stycke robothistoria genom att utföra det första handslaget mellan två humanoida robotar (av olika sort) i rymden.

Gizmodo, Plastic Pals

SE ÄVEN: