Veckans videor: Robotgräsklippare, triathlonrobotar m.m.

Ruairi Robinson heter skaparen av kortfilmen Blinky som handlar om den lilla oskyldiga serviceroboten med samma namn. Fast är den så oskyldig? Filmen kostade 45.000 euro (400.000 kronor) att spela in.

I denna veckas videor kikar vi även på Robot Safety Center i Japan och en webbtjänst där du kan designa din egen robotskulptur och få den utskriven som 3D-modell och hemskickad. Vi tar oss även en titt på hur det går till när man monterar ihop en robotgräsklippare och får se roboten EVOLTA som förra året deltog i det beryktade triathlonloppet Ironman på Hawaii.

Det mesta jobbet med filmen Blinky är gjort av Robinson själv. Han har både designat och 3D-modellerat Blinky samt gjort röst och motion capture för den. Även merparten av de visuella effekterna skapade han, utan budget, under nio månaders tid. På filmens Vimeosida skriver han:

Det finns en anledning till att man inte ser så många våta CG-karaktärer i filmer ens med budgetar på 100 miljoner dollar. Det är riktigt, riktigt svårt.

Robot Safety Center, i japanska Tsukuba, Ibaraki, etablerades i oktober 2010 och här tas säkerhetsstandarder för servicerobotar fram via en rad tester som robotarna får genomgå. Bland annat utförs krocktester och EMC-tester. Även i Sverige har arbetet påbörjats med att ta fram säkerhetsstandarder för servicerobotar.

Japanska robotutvecklaren Tomotaka Takahashi har skapat många robotar, däribland Chronio och FT (Female Type) som kan ses nedan. De har verkligen en naturlig gångstil som man inte är van att se hos robotar och bygger på en egenutvecklad teknik kallad SHIN-Walk. Chronio var även med på listan över TIME Best Inventions of 2004.

Den mest kända av hans robotar är förmodligen roboten EVOLTA som utvecklades på uppdrag av Panasonic som ett PR-jippo för deras nya AA-batterier. Roboten har deltagit i årliga tävlingar sedan 2008 och finns i flera olika modeller. Den har kallats den nya Duracellkaninen (fast med Panasonicbatterier). Samtliga Takahashis robotar kan ses på hans hemsida Robo-Garage.

2008 klättrade EVOLTA uppför ett 530 meter långt rep, upp till toppen av Grand canyon, på sex timmar. Året därpå deltog EVOLTA i Le Mans 24-timmarslopp på 23,726 kilometer och hamnade efter det i Guinness rekordbok för längsta sträcka som en batteridriven, radiostyrd bil färdats. I båda dessa tävlingar användes två alkaliska AA-batterier.

År 2010 var det dags för nästa bedrift. Då sprang EVOLTA, utrustad med Panasonics nya uppladdningsbara Ni-Mh-batterier, en sträcka på 50 mil mellan städerna Tokyo och Kyoto. Roboten gjorde ett dagligt stopp vid en av de 53 stationerna för att ladda batterierna, bokstavligt talat.

2011 genomförde EVOLTA triatlonloppet Ironman på Hawaii, en sträcka på totalt 230 kilometer, vilket innebar att det skapades tre versioner av roboten. En för att simma, en cyklande och en tredje som sprang. Hur det gick kan ni se i videon här under.

My Robot Nation är en tjänst där man kan designa och färglägga sin egen robot direkt i webbläsaren. Man får den sedan utskriven på 3D-skrivare och hemskickad med posten. Man kan välja mellan storlekar på två till sex tum som kostar 17,99 – 169,99 dollar (120 – 1.200 kronor). Dessa typer av tjänster, där man kan designa egna saker i 3D på webben och få hemskickade, kommer förmodligen öka de närmsta åren.

Hur ser en robotgräsklippare ut inuti? I nedanstående klipp får vi se hur det går till när man bygger robotgräsklippare i Zucchettis produktionsanläggning i Italien.