TIPS: Med MouseZoom zoomar du smidigare i Firefox

Surfar du ofta med tvn som bildskärm och brukar förstora texten för att kunna läsa bättre? Har man bara trådlös mus kan det bli omständigt att zooma i Firefox, men ett gratis tillägg löser problemet.

De flesta har idag förmodligen en platt-tv hemma och därmed möjlighet att enklare koppla sin dator till tvn för att surfa bekvämt från tv-soffan. Men man sitter som regel längre ifrån sin tv än datorskärmen och kan därför behöva förstora texten på webbsidor för att kunna läsa lättare. Har man endast en trådlös mus och inget trådlöst tangentbord vid tvn blir man dock begränsad till att använda menyerna för att zooma.

I webbläsaren Chrome från Google är det relativt enkelt att zooma texten med enbart musen. Man klickar på skiftnyckeln uppe till höger och kan därefter ställa in önskad zoomnivå i menyn som dyker upp. Använder man Mozilla Firefox blir det dock lite omständigare eftersom man dels måste in i en undermeny och dessutom försvinner menyn efter varje klick när man ändrar zoomnivån. Ska man zooma webbsidan 4-5 gånger måste man alltså öppna och klicka sig igenom menyn lika många gånger och det blir därmed betydligt omständigare än i Chrome. Det finns dock ett tillägg (extension) till Firefox som löser detta problem galant, så det till och med blir enklare att zooma än i Chrome.

Tillägget heter MouseZoom och trots att det inte uppdaterats sedan 2011 fungerar det utmärkt i den senaste versionen (12.0) av Firefox. Hur fungerar det då efter att man installerat MouseZoom och startat om webbläsaren? Jo, man håller nere höger musknapp och ändrar sedan zoomnivå med scrollhjulet på musen.

Det finns även en annan metod som är den riktiga styrkan med MouseZoom. Ifall man håller nere höger musknapp och samtidigt trycker på vänster musknapp kan man växla mellan normal textstorlek (100%) och en zoomnivå man själv väljer (förinställt är 133%). Detta gör att man väldigt snabbt kan växla mellan en zoomnivå som ser bra ut på tvn och normalstorlek som ser bättre ut på vanliga datorskärmen via ett enkelt musklick. Inget farande i menyerna behövs då.

Här kan du ladda ner och se skärmdumpar av MouseZoom.

Uppdatering: MouseZoom finns även som ett tillägg för Chrome i Chrome Web Store.