Hur ser robotar världen?

Filmskaparen Timo Arnall har i kortfilmen ”Robot Readable World” satt ihop ett antal klipp som visar hur algoritmer i våra datorer och robotar ser världen.

I filmen ser vi detektering av ansikten, bilar, personer, vägskyltar med mera. Arnall har tidigare skapat flera uppmärksammade filmer som involverat tekniska lösningar, däribland en som på ett effektfullt sätt visualiserar wifi-mottagningen ute på stan.

Ett annat tips är dokumentärserien ”Hjärnans autopilot” som sändes i sin första del, ”Kraften i det omedvetna”, på Kunskapskanalen i söndags. Den handlar om hur runt 90 procent av allt vi gör går på ”autopilot” och hur hjärnan ständigt generaliserar och filtrerar informationen omkring oss. Nu försöker man även lära robotar detsamma för att göra dem mer effektiva.