Nu går det att förhandsbeställa roboten Q.bo

Efter sex års hårt arbete meddelade spanska robotutvecklaren Thecorpora igår att de nu äntligen börjar ta emot förhandsbeställningar på sin robot Q.bo. De utlovar dessutom 20 procents rabatt på de 1.000 första beställningarna.

Så sent som i mars kunde vi se hur Q.bo utrustats med en Kinect-liknande ASUS Xtion Pro Live-sensor som ger roboten 3D-syn och SLAM som gör att den kan navigera omkring autonomt samtidigt som den kan skapa en intern karta över sin omgivning.

Tidigare har vi även kunnat se hur Q.bo klarar av att känna igen sig själv i en spegel och hur den kan användas som telenärvarorobot med 3D-video direkt i din smartphone. Nu är alltså denna avancerade robot för första gången tillgänglig att köpa för vem som helst. De 1.000 första robotarna säljs dessutom med 20 procents rabatt. Det billigaste man kommer undan med är 499 euro (4.400 kronor) och då får man de mest grundläggande delarna som byggsats.

Q.bo har bland annat följande egenskaper:

  • 3D-syn via dubbla webbkameror.
  • Känner igen ansikten (som den kan associera med ett namn) och kan följa dessa.
  • Taligenkänning. Du kan prata direkt med roboten.
  • Inbyggd musikspelare som du kan styra med kroppsrörelser.
  • SLAM och autonom navigation via tillbehöret Xtion Pro Live.
  • Känner igen och kan följa objekt (och kan även lära sig nya objekt via en molntjänst).
  • Trådlös nätuppkoppling.
  • Känner av och undviker att köra in i hinder via infraröda sensorer.

Q.bo Basic Kit

Billigaste alternativet där du får Q.bo som byggsats för 499 euro (4.400 kronor) om du är bland de 1.000 första beställarna. Sedan gäller det ordinare priset på 623,75 euro (5.500 kronor). I baspaketet ingår chassi, plasthölje och de mekaniska delarna. Robothuvudet kommer med HD-webbkameror och Wi-Fi-antenn. Fem stycken Q.board-kretskort (PCB) ingår, dock helt rena, det vill säga utan komponenter monterade. Vill man även ha en adapter för Xtion Pro kostar den 35 euro extra (310 kronor).

I Basic Kit får du dock inte med moderkort, processor, minne, hårddisk, servon, högtalare, mikrofon, närhetssensorer,  infraröda sensorer och flera andra komponenter, därav det låga priset. Du måste även skaffa egna komponenter till kretskorten och löda dit dessa. Tanken är att detta kit ska köpas av robotbyggare som själva vill kunna välja sina komponenter. Inget för nybörjaren eller programmeraren som vill ha en fungerande robot direkt ur kartongen med andra ord.

I videon ovan ser vi en av Thecorporas tekniker montera ihop Q.bo på 168 minuter, så räkna med minst tre timmars monterande (utöver tiden för lödning) om du tänkt bygga ihop roboten själv. Observera dock att robotdelarna inte kommer levereras förrän tredje kvartalet 2012, alltså tidigast den 1 juli i år.

Köper du Q.bo som byggsats (Basic Kit) kommer du billigare undan och får dessutom lite helgpyssel.

Q.bo Complete

I detta paket får man roboten färdigmonterad och kan börja använda den direkt. Q.bo Complete kommer i en Lite- och en Pro-version. Q.bo Complete Pro har en Intel Core i3 2100T-processor, som endast drar 35W, och en 40 GB SSD-disk. Q.bo Complete Lite har en klenare Intel Atom D2700-processor, 40 GB mekanisk hårddisk och inkluderar inte ögonlocksmekanismen. Båda versionerna kommer dock med 2 GB DDR3-RAM-minne. På grund av den avsevärt snabbare processorn är Pro givetvis dyrare, men kan å andra sidan hantera tyngre algoritmer, har bättre flyt i rörelserna och är allmänt mer snabb och responsiv. Observera att Q.bo Complete inte kommer levereras förrän fjärde kvartalet 2012, alltså tidigast den 1 oktober i år.

Q.bo Complete Lite kostar:
1.699 euro (15.000 kronor) med 20% rabatt och 2.123,75 euro (18.800 kronor) ordinarie pris.

Q.bo Complete Pro kostar:
2.299 euro (20.300 kronor) med 20% rabatt och 2.873,75 euro (25.400 kronor) ordinarie pris.

Även för Q.bo Complete kostar Xtion Pro-adaptern 35 euro extra (310 kronor) och roboten finns i färgerna blå och grön. Köper man Q.bo Basic Kit kommer man alltså betydligt billigare undan, men då krävs en hel del jobb, samt att man måste köpa till åtskilliga komponenter på egen hand och även löda dit elektronik-komponenterna på kretskorten. Det är alltså inget att rekommendera för nybörjaren eller den som är ovan vid elektronikmontering. Fullständiga specifikationer och detaljer för de olika Q.bo-paketen finns att läsa på Thecorporas webbsida.

Foton: Thecorpora

Thecorpora-bloggen, Q.bo features, M3, TechWorld

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Artificiell intelligens, Cloud robotics, Hemrobotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.