Veckans videor: Robotar spelar hockey, släcker bränder m.m.


Amerikanska flottans humanoida robot Octavia kan tolka handgester och släcka bränder.

Robotar som släcker bränder kommer bli en vanlig syn i framtiden, men än så länge finns en del att göra på området. U.S. Navy är som bekant väldigt förtjusta i robotar och har bland annat lärt sin humanoida robot Octavia att släcka bränder autonomt.

Vi får även se open source-roboten DARwIn-OP spela ishockey, animatroniska robotringar, en Lego Mindstorms-robot som skulle kunna ha platsat i Monty Pythons Ministry of silly walks och slutligen en tiger som leker med en kamerarobot.

Naval Research Laboratory (NRL) håller, med stöd från Office of Naval Research (ONR), på att lära sin humanoida MDS-robot (Mobile Dexterous Social) Octavia att arbeta sida vid sida med människor och bland annat kunna släcka bränder på egen hand. Tanken är att roboten ska kunna släcka bränder ombord på flottans fartyg och då finns ju även brandbekämpningsroboten SAFFiR som utvecklas av NRL den också. Octavia kan tolka handgester och röstkommandon och agera autonomt utifrån dessa. Via två infraröda kameror kan Octavia lokalisera brandhärden och släcka den med en vattenbrandsläckare.

Nedanstående video, från 2009, visar hur en robot av samma modell, vid namn Nexi, kan användas vid fartygsbränder där den samarbetar autonomt både med människor och andra robotar (i detta fall en quadrokopter).

En annan robot med kvinnligt namn är Jennifer, en ishockeyspelande robot som bygger på robotplattformen DARwIn-OP (Dynamic Anthropomorphic Robot with Intelligence – Open Platform) och är ett bidrag till 2012 års DARwIn-OP Humanoid Application Challenge från Autonomous Agents Laboratory vid Manitoba universitet i Kanada. Ett inslag om Jennifer från Daily Planet på Discovery Channel kan laddas ner här. Kanske kan detta bli starten på en ny RoboCup, fast med hockeyspelande robotar?

En forskargrupp vid Keio universitet i Japan har utvecklat animatroniska robotringar i form av rörliga ögon och en mun som man trär på fingrarna som vanliga ringar. I dagsläget krävs dock en dator som styr dem, men i framtida versioner är tanken att all hårvara ska få plats i handen och att de ska kunna känna av rörelser från bäraren och personer omkring och agera autonomt. Robotringarna kan nog bli en populär leksak framöver om man lyckas lösa de tekniska bitarna, särskilt om de kan få ögonen att rulla och inte bara blinka. Bygger man sedan in små kameror i ögonen och integrerar det med algoritmer för ansiktsigenkänning skulle ögonen kunna följa en persons ansikte. Läs mer på Diginfo.

Med Lego Mindstorms NXT kan man bygga robotar av väldigt varierande slag och är en bra start för den som vill börja bygga och programmera egna robotar. Denna bipedala Legorobot har några år på nacken, då den legat på Youtube sedan 15 december 2007, men har en väldigt säregen gångstil.

Slutligen får vi se när naturfotografen Steve Winter använder sig av modern teknik för att fotografera tigrar ute i det vilda. Det blir ett intressant möte mellan de nyfikna tigrarna och den fjärrstyrda kameraroboten.

Det här inlägget postades i Fjärrstyrda robotar, Hemmabyggen, Humanoida robotar, Legorobotar, Militära robotar, Robotleksaker, Sociala robotar, Veckans videor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.