Sverige kan bli ledande inom hälsorobotik


Våren 2011 träffade socialminister Göran Hägglund sjukhusroboten RobCab. Foto: Partiledaren.se

CIO Sweden har intervjuat Erik Lundqvist, chef för Robotdalen sedan 2005, som hävdar att Sverige har chans att bli världsledande inom hälsorobotik.

Robotdalen driver en rad projekt med fokus på industrirobotar, fältrobotar och hälsorobotar. Just hälsorobotik är ett område där Sverige ligger i framkant, till och med före Japan, med robotar som Giraffen, Bestic och RobCab. Man har dessutom ett robotiserat lyfthjälpmedel för vårdpersonal under utveckling.

Erik Lundqvist menar att de demografiska förändringarna i västvärlden gör att det kommer finnas en stor marknad för hälsorobotik framöver och här kan Sverige ta täten.

– Hela västvärlden står inför en stor utmaning när allt färre unga människor ska försörja allt fler äldre. Den här typen av innovation behövs för att möta behovet av arbetskraft inom äldrevården och underlätta för äldre människor att bo hemma så länge som möjligt, säger Lundqvist till CIO Sweden.

Dessutom släppte SCB en prognos i slutet av januari i år som pekar på att det år 2030 kommer saknas 170.000 utbildade inom vården. I den nära 200 sidor långa rapporten nämns dock inget om robotiseringen av vården, vilket kan tyckas märkligt för en prognos som sträcker sig nära 20 år in i framtiden.

Läs intervjun med Erik Lundqvist  sin helhet här.

SE ÄVEN: